WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2
Składniki podstawowe:
- mięso z zupy (u mnie udko kurczaka),
- mała marchewka,
- po kawałku papryki zielonej i czerwonej,
- kawałek pora,
- torebka kaszy gryczanej,
- 2 łyżki oleju Wielkopolskiego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- nieduża garść posiekanej natki pietruszki.
Składniki marynaty do mięsa:
- 2 łyżki oleju Wielkopolskiego,
- 1/2 łyżeczki soli,
- łyżeczka ostrej papryki,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka majeranku,
- łyżeczka oregano.
Przygotowanie:
- Kurczaka obieram, kroję na mniejsze kawałki. Przygotowuję marynatę z oleju i przypraw, dokładnie mieszam z mięsem. Najlepiej zrobić to nieco wcześniej, aby mięso trochę poleżało w przyprawach.
- Kaszę gotuję w osolonej wodzie, mieszam z sosem sojowym, studzę.
- Paprykę kroję w nieduże paseczki, pora w plasterki. Marchewkę dzielę na mniejsze kawałki, następnie kroję wzdłuż w cienkie plasterki, a potem bardzo cieniutkie paseczki (jak do mieszanki chińskiej).
- Warzywa podsmażam na oleju około 7-8 minut, dodaję mięso, smażę kolejne 3 minuty.
- Na koniec wrzucam kaszę i natkę pietruszki, smażę jeszcze 2-3 minuty. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
#OlejWielkopolski #OlejKonwenanse
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)