piątek, 10 listopada 2017

KASZA Z WARZYWAMI I MIĘSEM Z ZUPY



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2

Składniki podstawowe:
  • mięso z zupy (u mnie udko kurczaka),
  • mała marchewka,
  • po kawałku papryki zielonej i czerwonej,
  • kawałek pora,
  • torebka kaszy gryczanej,
  • 2 łyżki oleju Wielkopolskiego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • nieduża garść posiekanej natki pietruszki.
Składniki marynaty do mięsa:
  • 2 łyżki oleju Wielkopolskiego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżeczka oregano.
Przygotowanie:
  • Kurczaka obieram, kroję na mniejsze kawałki. Przygotowuję marynatę z oleju i przypraw, dokładnie mieszam z mięsem. Najlepiej zrobić to nieco wcześniej, aby mięso trochę poleżało w przyprawach.
  • Kaszę gotuję w osolonej wodzie, mieszam z sosem sojowym, studzę.
  • Paprykę kroję w nieduże paseczki, pora w plasterki. Marchewkę dzielę na mniejsze kawałki, następnie kroję wzdłuż w cienkie plasterki, a potem bardzo cieniutkie paseczki (jak do mieszanki chińskiej).
  • Warzywa podsmażam na oleju około 7-8 minut, dodaję mięso, smażę kolejne 3 minuty.
  • Na koniec wrzucam kaszę i natkę pietruszki, smażę jeszcze 2-3 minuty. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
#OlejWielkopolski #OlejKonwenanse

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)