środa, 8 listopada 2017

NALEŚNIKI Z CYNAMONOWYM TWAROGIEM I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5
ŚREDNICA PATELNI: 22 CM.

Składniki na naleśniki:
  • szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju Wielkopolskiego,
  • szczypta soli,
  • łyżka cukru,
  • mąka.
Składniki na nadzienie:
  • około 50 dag twarogu na sernik,
  • 1-2 łyżeczki cynamonu,
  • 4-5 łyżek cukru,
  • żółtko.
Składniki na polewę:
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 50 ml śmietany 30%.
Dodatkowo:
  • kilka złotych perełek do dekoracji.
Przygotowanie:
  • Mąkę, sól, cukier, wodę i mleko dokładnie mieszam (mąkę dodaję stopniowo, zaczynając od jednej szklanki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta na naleśniki). Następnie wbijam jajka, mieszam. Odkładam ciasto na czas przygotowania farszu, po tym czasie dodaję olej i dokładnie łączę. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni.
  • Przygotowuję farsz: dokładnie rozcieram twaróg z żółtkiem i cukrem, dodaję cynamon i mieszam. W razie potrzeby dodać więcej cukru.
  • Polewa: śmietanę podgrzewam, dodaję czekoladę podzieloną w kostki, chwilę czekam, zdejmuję z ognia, mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Naleśniki smaruję masą serową, zwijam. Układam na talerzu, polewam przygotowaną polewą czekoladową i posypuję perełkami.

#OlejKonwenanse #OlejWielkopolski


2 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)