WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5-10
Składniki podstawowe:
- 5 jajek,
- 1/2 cukinii średniej wielkości,
- mała cebula,
- łyżka masła,
- sól i pieprz,
- łyżeczka tymianku,
- 4 łyżeczki majonezu,
- 2 łyżeczki śmietany,
- łyżeczka ostrej musztardy.
Dekoracja:
- kawałek czerwonej papryki,
- kilka listków natki pietruszki.
Przygotowanie:
- Jajka gotuję na twardo, obieram. Przekrawam na połówki, wyjmuję żółtka.
- Cebulę i paprykę kroję w bardzo drobną kosteczkę, cukinię (wraz ze skórką) ścieram na tarce o dużych oczkach.
- Na maśle szklę cebulę, następnie wrzucam cukinię, doprawiam tymiankiem, solą i pieprzem - smażę około 5 minut, aż nadmiar wody wyparuje. Często mieszam.
- Żółtka rozgniatam widelcem, łączę z majonezem, śmietaną, musztardą oraz cukinią. Dokładnie mieszam, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
- Przygotowanym farszem napełniam połówki jajek. Dekoruję posiekaną papryką i listkami natki pietruszki.
mmm z cukinią musi być pycha :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam. :)
Usuń