wtorek, 7 listopada 2017

JAJKA FASZEROWANE CUKINIĄ



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5-10

Składniki podstawowe:
  • 5 jajek,
  • 1/2 cukinii średniej wielkości,
  • mała cebula,
  • łyżka masła,
  • sól i pieprz,
  • łyżeczka tymianku,
  • 4 łyżeczki majonezu,
  • 2 łyżeczki śmietany,
  • łyżeczka ostrej musztardy.
Dekoracja:
  • kawałek czerwonej papryki,
  • kilka listków natki pietruszki.
Przygotowanie:
  • Jajka gotuję na twardo, obieram. Przekrawam na połówki, wyjmuję żółtka.
  • Cebulę i paprykę kroję w bardzo drobną kosteczkę, cukinię (wraz ze skórką) ścieram na tarce o dużych oczkach.
  • Na maśle szklę cebulę, następnie wrzucam cukinię, doprawiam tymiankiem, solą i pieprzem - smażę około 5 minut, aż nadmiar wody wyparuje. Często mieszam.
  • Żółtka rozgniatam widelcem, łączę z majonezem, śmietaną, musztardą oraz cukinią. Dokładnie mieszam, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
  • Przygotowanym farszem napełniam połówki jajek. Dekoruję posiekaną papryką i listkami natki pietruszki.



2 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)