poniedziałek, 6 listopada 2017

SZYBKI DESER KAWOWO-ŚMIETANKOWY



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
(+ CHŁODZENIE, NAJLEPIEJ MINIMUM 12 GODZIN)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2

Składniki podstawowe:
  • 16 okrągłych biszkoptów,
  • 3 łyżeczki kawy zbożowej Cykoria.
Składniki kremu:
  • 150 g śmietany 30%,
  • 150 g serka mascarpone,
  • cukier puder.
Dekoracja:
  • 2 kostki gorzkiej czekolady,
  • perełki złote.
Przygotowanie:
  • Kawę zalewam wrzątkiem (70-80 ml), mieszam, odkładam pod przykryciem na 5 minut. Następnie przelewam przez sitko do miski i studzę.
  • Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem (ilość zależna od tego jak słodkie lubicie). Nadal miksując na najmniejszych obrotach, dodaję po łyżce mascarpone.
  • Czekoladę siekam nożem.
  • Biszkopty nasączam w przygotowanym naparze kawowym.
  • Układam warstwy deseru w dwóch niskich szklankach lub pucharkach: 4 szt. biszkoptów, masa śmietanowa, pozostałe biszkopty i pozostała masa. Całość posypuję czekoladą oraz dekoruję złotymi perełkami.
  • Chłodzę w lodówce. Najlepiej zostawić deser na noc, aby biszkopty dobrze zmiękły. :)
*Można również przygotować napar z kawy zbożowej w torebkach, wtedy nie trzeba będzie przelewać go przez sitko. 
Polecam aromatyczną Cykoriankę Klik :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)