WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
(+ CHŁODZENIE, NAJLEPIEJ MINIMUM 12 GODZIN)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2
Składniki podstawowe:
- 16 okrągłych biszkoptów,
- 3 łyżeczki kawy zbożowej Cykoria.
Składniki kremu:
- 150 g śmietany 30%,
- 150 g serka mascarpone,
- cukier puder.
- 2 kostki gorzkiej czekolady,
- perełki złote.
Przygotowanie:
- Kawę zalewam wrzątkiem (70-80 ml), mieszam, odkładam pod przykryciem na 5 minut. Następnie przelewam przez sitko do miski i studzę.
- Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem (ilość zależna od tego jak słodkie lubicie). Nadal miksując na najmniejszych obrotach, dodaję po łyżce mascarpone.
- Czekoladę siekam nożem.
- Biszkopty nasączam w przygotowanym naparze kawowym.
- Układam warstwy deseru w dwóch niskich szklankach lub pucharkach: 4 szt. biszkoptów, masa śmietanowa, pozostałe biszkopty i pozostała masa. Całość posypuję czekoladą oraz dekoruję złotymi perełkami.
- Chłodzę w lodówce. Najlepiej zostawić deser na noc, aby biszkopty dobrze zmiękły. :)
*Można również przygotować napar z kawy zbożowej w torebkach, wtedy nie trzeba będzie przelewać go przez sitko.
Polecam aromatyczną Cykoriankę Klik :)
Polecam aromatyczną Cykoriankę Klik :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)