WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2
Składniki podstawowe:
- 350-400 g polędwicy wieprzowej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- łyżeczka majeranku,
- 2 łyżki oleju.
Składniki sosu:
- 120 g konfitury z truskawek Łowicz,
- 2 łyżki wody,
- większa garść listków mięty,
- pieprz świeżo mielony.
#lowicz #dzem #konfitura #truskawki
Przygotowanie:
- Przygotowuję marynatę do mięsa z oleju i przypraw - pieprzu, soli, tymianku i majeranku.
- Polędwicę oczyszczam z błon i kroję w plastry, lekko spłaszczam dłonią i nacieram marynatą (najlepiej zrobić mięso trochę wcześniej, aby poleżało w przyprawach kilka godzin).
- Konfiturę przekładam do garnuszka, wlewam wodę, dodaję posiekaną miętę oraz świeżo mielony pieprz. Gotuję na średnim ogniu przez 10 minut, często mieszam.
- Mięso smażę na rozgrzanej patelni po około 1,5-2 minuty z każdej strony, osączam na ręczniku papierowym.
- Polędwiczkę polewam przygotowanym sosem.
- Podaję z ziemniaczanymi różyczkami oraz sałatą z roszponki, fety i prażonymi migdałami.
Wygląda dobrze, ciekawi mnie jak smakuje polędwiczka z tym sosem truskawkowym. Jak dla mnie to dosyć odważne połączenie. :) Ziemniaczane różyczki wyglądają rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńOsobiście bardzo lubię połączenie mięsa z owocami, a mięta w tym sosie była strzałem w dziesiątkę! :) Oczywiście wszystko zależy od gustu. :)
UsuńDziękuję, trochę się napracowałam przy tych różyczkach. :)
Pozdrawiam!
Jak zrobic ziemniaczane rozyczki?
OdpowiedzUsuńTutaj jest przepis: http://jejkuchnia.blogspot.com/2017/11/ziemniaczane-rozyczki.html
UsuńPozdrawiam!
Dziekuje 😀
UsuńProszę bardzo. :)
Usuń