WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
(+ 12 GODZIN MARYNOWANIE)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-4
Składniki podstawowe:
- duża podwójna pierś kurczaka.
Składniki marynaty:
- 6 łyżek oleju,
- 2 łyżeczki papryki słodkiej,
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego,
- łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 i 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
- łyżeczka kurkumy,
- szczypta cynamonu.
Przygotowanie:
- Mięso oczyszczam, każdą pierś przekrawam wzdłuż na połówki i kroję w cienkie plasterki.
- Z podanych składników przygotowuję marynatę, mieszam z mięsem i odkładam do lodówki.
- Podsmażam przez kilka minut na rozgrzanej patelni na średnim ogniu - często mieszam.
- Podaję z ulubioną surówką i frytkami lub pieczonymi ziemniakami.
pyszności
OdpowiedzUsuńWyszła smakowita. :) Pozdrawiam!
Usuń