WYKONANIE: ŚREDNIE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5
ŚREDNICA PATELNI: 22 CM.
Składniki na naleśniki:
- szklanka mleka,
- 3/4 szklanki wody gazowanej,
- płaska łyżeczka soli,
- 2 łyżki oleju,
- 2 jajka,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka majeranku,
- mąka.
Składniki na nadzienie:
- 1 kg pieczarek,
- 5 cebul średniej wielkości,
- 20 dag tartego sera żółtego,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki masła.
Dodatkowo:
- jajko i bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Z podanych składników przygotowuję ciasto na naleśniki, smażę na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, studzę.
- Pieczarki obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, cebulę kroję w drobną kostkę.
- Na maśle podsmażam cebulę z pieczarkami do momentu, aż cała woda wyparuje (co jakiś czas mieszam).
- Do podsmażonych warzyw dodaję ser żółty, doprawiam do smaku solą i pieprzem (dosyć obficie, farsz ma być wyrazisty), mieszam i smażę jeszcze przez chwilę aż ser się rozpuści.
- Na naleśnikach rozkładam ostudzony farsz, zwijam na krokiety. Obtaczam w jajku i bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)