czwartek, 28 grudnia 2017

KROKIETY Z PIECZARKAMI I SEREM ŻÓŁTYM



























WYKONANIE: ŚREDNIE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5
ŚREDNICA PATELNI: 22 CM.

Składniki na naleśniki:
  • szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • płaska łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka majeranku,
  • mąka.
Składniki na nadzienie:
  • 1 kg pieczarek,
  • 5 cebul średniej wielkości,
  • 20 dag tartego sera żółtego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki masła.
Dodatkowo:
  • jajko i bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.
Przygotowanie:
  • Z podanych składników przygotowuję ciasto na naleśniki, smażę na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, studzę.
  • Pieczarki obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, cebulę kroję w drobną kostkę.
  • Na maśle podsmażam cebulę z pieczarkami do momentu, aż cała woda wyparuje (co jakiś czas mieszam).
  • Do podsmażonych warzyw dodaję ser żółty, doprawiam do smaku solą i pieprzem (dosyć obficie, farsz ma być wyrazisty), mieszam i smażę jeszcze przez chwilę aż ser się rozpuści.
  • Na naleśnikach rozkładam ostudzony farsz, zwijam na krokiety. Obtaczam w jajku i bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)