WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MINUT
(+ 12 GODZIN MARYNOWANIE)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5
Składniki podstawowe:
- 1 kg szynki wieprzowej.
Składniki na marynatę:
- 4 łyżki oleju,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- 2 ostre papryczki suszone chili peperoncini,
- 2 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki bazylii,
- łyżeczka ostrej papryki.
Przygotowanie:
- Składniki marynaty łączę, dokładnie nacieram mięso i wkładam do lodówki (najlepiej na całą noc).
- Szynkę przekładam do woreczka do pieczenia, układam w naczyniu żaroodpornym.
- Piekę przez 60 minut w 190 stopniach (z termoobiegiem).
*** Każde 10 dag mięsa to dodatkowe 10 minut pieczenia. ***
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)