WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
( + 3 GODZINY MOCZENIE ŚLEDZI ORAZ KILKA GODZIN CHŁODZENIE)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 10
Składniki podstawowe:
- 400 g filetów śledziowych z matiasa.
- opakowanie przecieru pomidorowego (200 g),
- większy por,
- 15 suszonych śliwek,
- 3 łyżki oleju,
- 3 łyżki wody,
- przyprawy: sól, pieprz, cukier, szczypta cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, łyżeczka curry, płaska łyżeczka majeranku.
- Śledzie moczę 2-3 godziny (co godzinę zmieniam wodę), osuszam ręcznikiem papierowym, kroję w kawałki.
- Pora kroję w cienkie paseczki, szklę na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli pod przykryciem.
- Do pora dodaję pokrojone śliwki, przecier pomidorowy, wodę i przyprawy. Dokładnie mieszam.
- Sos gotuję przez kilka minut na niedużym ogniu. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
- W szklanym naczyniu lub słoiku układam na przemian warstwę śledzi i gorącego sosu. Odkładam do przestudzenia, a następnie wkładam do lodówki (najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły).
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuń