WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6
Składniki:
- 300 g mrożonych podgrzybków,
- 1/2 kg kapusty kiszonej,
- średniej wielkości cebula,
- 1/3 średniej wielkości jabłka,
- 2 łyżki oleju,
- 3/4 szklanki wody,
- 100 g suszonej żurawiny,
- sól,
- pieprz,
- 1/2 łyżeczki kminku,
- łyżka sosu sojowego,
- 1-2 łyżeczki cukru (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Grzyby rozmrażam, kroję na kawałki.
- Kapustę dwukrotnie opłukuję pod ciepłą wodą, odciskam, siekam nożem.
- Cebulę kroję w drobną kostkę, jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach.
- W garnku lub na dużej patelni szklę cebulę na rozgrzanym wcześniej oleju (delikatnie rumienię).
- Do cebuli dodaję kapustę, sos sojowy i przyprawy - sól, pieprz, kminek i cukier. Smażę przez minutę mieszając.
- Dodaję grzyby i jabłko, smażę kolejną minutę. Wlewam wodę, zagotowuję.
- Dodaję żurawinę, przykrywam i gotuję około 10 minut (w trakcie przemieszać).
- Następnie zdejmuję pokrywkę i gotuję kolejne 10 minut, aż nadmiar płynu wyparuje, od czasu do czasu mieszam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)