sobota, 23 grudnia 2017

KAPUSTA KISZONA Z PODGRZYBKAMI I ŻURAWINĄ




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6

Składniki:
  • 300 g mrożonych podgrzybków,
  • 1/2 kg kapusty kiszonej,
  • średniej wielkości cebula,
  • 1/3 średniej wielkości jabłka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 100 g suszonej żurawiny,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • łyżka sosu sojowego,
  • 1-2 łyżeczki cukru (opcjonalnie).



























Przygotowanie:
  • Grzyby rozmrażam, kroję na kawałki.
  • Kapustę dwukrotnie opłukuję pod ciepłą wodą, odciskam, siekam nożem.
  • Cebulę kroję w drobną kostkę, jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach.
  • W garnku lub na dużej patelni szklę cebulę na rozgrzanym wcześniej oleju (delikatnie rumienię).
  • Do cebuli dodaję kapustę, sos sojowy i przyprawy - sól, pieprz, kminek i cukier. Smażę przez minutę mieszając.
  • Dodaję grzyby i jabłko, smażę kolejną minutę. Wlewam wodę, zagotowuję.
  • Dodaję żurawinę, przykrywam i gotuję około 10 minut (w trakcie przemieszać).
  • Następnie zdejmuję pokrywkę i gotuję kolejne 10 minut, aż nadmiar płynu wyparuje, od czasu do czasu mieszam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)