piątek, 22 grudnia 2017

KROKIETY Z FARSZEM BROKUŁOWO-SEROWYM




























WYKONANIE: ŚREDNIE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5
ŚREDNICA PATELNI: 22 CM.

Składniki na naleśniki:
  • szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej, 
  • płaska łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka majeranku,
  • mąka.
Składniki na nadzienie:
  • 2 większe brokuły,
  • 2 kremowe serki topione (po 100 g),
  • opakowanie ziołowego serka topionego (100 g),
  • 10 dag tartego sera żółtego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3 łyżki mleka.
Dodatkowo:
  • jajko i bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.





























Przygotowanie:
  • Z podanych składników przygotowuję ciasto na naleśniki, smażę na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, studzę.
  • Brokuły gotuję w osolonej wodzie do miękkości, miksuję za pomocą blendera. Przekładam z powrotem do garnka, dodaję mleko i pokrojony w kostkę ser topiony. Gotuję na średnim ogniu cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia się sera. Następnie dodaję ser żółty, zmniejszam ogień i jeszcze przez chwilę gotuję, aby ser się rozpuścił. Farsz doprawiam do smaku solą i pieprzem (dosyć obficie, ma być wyrazisty).
  • Na naleśnikach rozkładam ostudzony farsz, zwijam na krokiety. Obtaczam w jajku i bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)