WYKONANIE: ŚREDNIE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5
ŚREDNICA PATELNI: 22 CM.
Składniki na naleśniki:
- szklanka mleka,
- 3/4 szklanki wody gazowanej,
- płaska łyżeczka soli,
- 2 łyżki oleju,
- 2 jajka,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka majeranku,
- mąka.
Składniki na nadzienie:
- 2 większe brokuły,
- 2 kremowe serki topione (po 100 g),
- opakowanie ziołowego serka topionego (100 g),
- 10 dag tartego sera żółtego,
- sól,
- pieprz,
- 3 łyżki mleka.
- jajko i bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Z podanych składników przygotowuję ciasto na naleśniki, smażę na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, studzę.
- Brokuły gotuję w osolonej wodzie do miękkości, miksuję za pomocą blendera. Przekładam z powrotem do garnka, dodaję mleko i pokrojony w kostkę ser topiony. Gotuję na średnim ogniu cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia się sera. Następnie dodaję ser żółty, zmniejszam ogień i jeszcze przez chwilę gotuję, aby ser się rozpuścił. Farsz doprawiam do smaku solą i pieprzem (dosyć obficie, ma być wyrazisty).
- Na naleśnikach rozkładam ostudzony farsz, zwijam na krokiety. Obtaczam w jajku i bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)