sobota, 23 grudnia 2017

ŚLEDZIE Z POREM I SUSZONYMI ŚLIWKAMI




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
( + 3 GODZINY MOCZENIE ŚLEDZI ORAZ KILKA GODZIN CHŁODZENIE)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 10

Składniki podstawowe:
  • 400 g filetów śledziowych z matiasa.
Składniki na sos:
  • opakowanie przecieru pomidorowego (200 g),
  • większy por,
  • 15 suszonych śliwek,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 łyżki wody,
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, szczypta cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, łyżeczka curry, płaska łyżeczka majeranku.
Przygotowanie:
  • Śledzie moczę 2-3 godziny (co godzinę zmieniam wodę), osuszam ręcznikiem papierowym, kroję w kawałki.
  • Pora kroję w cienkie paseczki, szklę na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli pod przykryciem.
  • Do pora dodaję pokrojone śliwki, przecier pomidorowy, wodę i przyprawy. Dokładnie mieszam.
  • Sos gotuję przez kilka minut na niedużym ogniu. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
  • W szklanym naczyniu lub słoiku układam na przemian warstwę śledzi i gorącego sosu. Odkładam do przestudzenia, a następnie wkładam do lodówki (najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły).

1 komentarz:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)