WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5-7
Składniki na warstwę jasną:
- 200 g śledzi w oleju,
- 2 średniej wielkości ogórki konserwowe,
- małe jabłko,
- garść posiekanego szczypiorku,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki majonezu.
Składniki na warstwę ciemną:
- 3 małe buraki (ugotowane),
- sok z cytryny,
- sól,
- pieprz,
- tymianek,
- cukier,
- łyżka oleju rzepakowego z Wielkopolski Semco.
Przygotowanie:
- Buraki ścieram na tarce o dużych oczkach, mieszam z olejem, solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaję sok z cytryny i cukier do smaku.
- Śledzie osączam z oleju na ręczniku papierowym, następnie myję i osuszam. Kroję w małą kostkę.
- Ogórki drobno siekam, jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach.
- Śledzia łączę z ogórkiem, jabłkiem i majonezem, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
- Na talerzu układam na przemian warstwy sałatki - jasną i ciemną. Warstwę jasną posypuję szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)