WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5
Składniki:
- 50 dag szynki wieprzowej (może być również schab lub pozostałe pieczone mięso z obiadu),
- 1 kiełbasa śląska,
- 12 plastrów wędlin (opcjonalnie),
- średniej wielkości papryka czerwona,
- 2 średnie cebule,
- 2 duże ogórki kiszone,
- 40-50 dag pieczarek,
- 2 szklanki bulionu,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- sól,
- pieprz,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe Cykoria,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- 2 łyżki oleju.
Przygotowanie:
- W większym garnku o grubym dnie rozgrzewam łyżkę oleju, podsmażam szynkę pokrojoną w kostkę oraz oprószoną solą i pieprzem na złoty kolor. Przekładam na talerz.
- Na tym samym tłuszczu podsmażam kiełbasę i wędlinę pokrojoną w kostkę, przekładam na talerz z mięsem.
- Dodaję kolejną łyżkę oleju i podsmażam cebulę pokrojoną w piórka wraz z pieczarkami w plasterkach. Następnie dodaję paprykę pokrojoną w większą kostkę, chwilę smażę.
- Do garnka przekładam wcześniej usmażone mięso, kiełbasę i wędliny, zalewam gorącym bulionem, dodaję ziele angielskie, liście laurowe i słodką paprykę. Duszę pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut.
- Dodaję ogórki pokrojone w półplasterki, gotuję kolejne 5 minut. Po tym czasie danie zaprawiam koncentratem, gotuję kolejne 10 minut. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
*** Jeśli chcecie, aby danie było bardziej gęste można je dodatkowo zaprawić mąką. ***
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)