czwartek, 4 stycznia 2018

RYBA PO GRECKU




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 26 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 10-12

Składniki na rybę:
  • 1 kg mrożonych filetów z mintaja,
  • przyprawa do ryb,
  • sok z cytryny,
  • mąka, bułka tarta i jajko do obtoczenia,
  • olej do smażenia.
Składniki na pierzynkę warzywną:
  • 60 dag marchewki,
  • 20 dag pietruszki,
  • średniej wielkości seler,
  • duża cebula,
  • średniej wielkości por,
  • 100 g koncentratu pomidorowego,
  • łyżka masła,
  • łyżka oleju,
  • 3 szklanki gorącej wody,
  • przyprawy: łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano, 1-2 łyżeczki cukru, 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy.
Przygotowanie:
  • Rybę rozmrażam, dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym. Skrapiam sokiem z cytryny i dosyć obficie posypuję przyprawą do ryb. Następnie obtaczam w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor, osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Marchewkę, pietruszkę i selera obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, przekładam do garnka, zalewam gorącą wodą i solę. Gotuję przez 20 minut (zostawiam uchyloną pokrywkę). Pod koniec dodaję ziele angielskie i liść laurowy.
  • Odlewam 1/2 szklanki wywaru warzywnego i mieszam z koncentratem.
  • Pora i cebulę kroję w półplasterki, szklę na oleju, dodaję ugotowane warzywa wraz z wywarem i koncentratem, mieszam i zagotowuję. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, papryką, bazylią, oregano i cukrem.
  • Rybę układam w szklanych naczyniach i przykrywam gorącymi warzywami. Studzę, przykrywam i chłodzę w lodówce.
*** Rybę najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, aby nabrała smaku - u mnie dzień wcześniej. ***

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)