WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 26 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 10-12
Składniki na rybę:
- 1 kg mrożonych filetów z mintaja,
- przyprawa do ryb,
- sok z cytryny,
- mąka, bułka tarta i jajko do obtoczenia,
- olej do smażenia.
Składniki na pierzynkę warzywną:
- 60 dag marchewki,
- 20 dag pietruszki,
- średniej wielkości seler,
- duża cebula,
- średniej wielkości por,
- 100 g koncentratu pomidorowego,
- łyżka masła,
- łyżka oleju,
- 3 szklanki gorącej wody,
- przyprawy: łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano, 1-2 łyżeczki cukru, 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy.
Przygotowanie:
- Rybę rozmrażam, dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym. Skrapiam sokiem z cytryny i dosyć obficie posypuję przyprawą do ryb. Następnie obtaczam w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor, osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Marchewkę, pietruszkę i selera obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, przekładam do garnka, zalewam gorącą wodą i solę. Gotuję przez 20 minut (zostawiam uchyloną pokrywkę). Pod koniec dodaję ziele angielskie i liść laurowy.
- Odlewam 1/2 szklanki wywaru warzywnego i mieszam z koncentratem.
- Pora i cebulę kroję w półplasterki, szklę na oleju, dodaję ugotowane warzywa wraz z wywarem i koncentratem, mieszam i zagotowuję. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, papryką, bazylią, oregano i cukrem.
- Rybę układam w szklanych naczyniach i przykrywam gorącymi warzywami. Studzę, przykrywam i chłodzę w lodówce.
*** Rybę najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, aby nabrała smaku - u mnie dzień wcześniej. ***
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)