poniedziałek, 26 lutego 2018

POLĘDWICZKA Z GRZYBAMI

















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-4

Składniki podstawowe:
  • 450 g polędwiczki wieprzowej,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • łyżka oleju.
Składniki sosu:
  • 400 g mrożonych grzybów (wcześniej obgotowane),
  • 1/2 szklanki gorącej wody zmieszana z 2 łyżkami sosu sojowego,
  • 170 g śmietany 18% do zup i sosów,
  • duża garść posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie:
  • Grzyby rozmrażam i osuszam.
  • Polędwiczkę oczyszczam z błon, kroję w cienkie plasterki, następnie na połówki. Mięso oprószam solą, pieprzem i słodką papryką.
  • Na dużej patelni rozgrzewam olej, wrzucam mięso, smażę na większym ogniu często mieszając przez 5 minut.
  • Do polędwiczki wrzucam grzyby, smażę razem przez kolejne 2 minuty cały czas mieszając.
  • Wlewam bulion i gotuję przez 2 minuty.
  • Na koniec dodaję śmietanę i gotuję do momentu zgęstnienia sosu. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Danie posypuję posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)