WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-4
Składniki podstawowe:
- 450 g polędwiczki wieprzowej,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka,
- łyżka oleju.
Składniki sosu:
- 400 g mrożonych grzybów (wcześniej obgotowane),
- 1/2 szklanki gorącej wody zmieszana z 2 łyżkami sosu sojowego,
- 170 g śmietany 18% do zup i sosów,
- duża garść posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie:
- Grzyby rozmrażam i osuszam.
- Polędwiczkę oczyszczam z błon, kroję w cienkie plasterki, następnie na połówki. Mięso oprószam solą, pieprzem i słodką papryką.
- Na dużej patelni rozgrzewam olej, wrzucam mięso, smażę na większym ogniu często mieszając przez 5 minut.
- Do polędwiczki wrzucam grzyby, smażę razem przez kolejne 2 minuty cały czas mieszając.
- Wlewam bulion i gotuję przez 2 minuty.
- Na koniec dodaję śmietanę i gotuję do momentu zgęstnienia sosu. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Danie posypuję posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)