wtorek, 27 lutego 2018

PIEGUSKI Z CZEKOLADĄ





























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-8

Składniki:
  • 120 g miękkiego masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • około 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • jajko,
  • łyżeczka proszku do pieczenia Cykoria,
  • 100 g gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
  • Masło ucieram z cukrem, dodaję jajko, mieszam. Wsypuję proszek do pieczenia, a następnie stopniowo dodaję mąkę, cały czas mieszając ciasto. Wyrabiam do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Czekoladę kroję na mniejsze kawałki, dodaję do ciasta, dokładnie łączę.
  • Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczam dłonią.
  • Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piekę około 12 minut w 180 stopniach (u mnie termoobieg + grzałka górna i dolna).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)