WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3
Składniki na sos:
- 40 dag szynki wieprzowej,
- 40 dag pieczarek,
- 300 ml bulionu,
- 2 łyżeczki sosu sojowego,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- łyżka śmietany,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej +odrobina zimnej wody do zagęszczenia sosu.
Składniki marynaty do mięsa:
- 2 łyżki oleju (u mnie smakowy - z dodatkiem czosnku i bazylii),
- łyżeczka soli,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka ziół prowansalskich.
Przygotowanie:
- Składniki marynaty dokładnie łączę.
- Mięso kroję w małą kostkę, mieszam z przyprawami, odstawiam do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
- Mięso podsmażam do zarumienienia, następnie dodaję pieczarki pokrojone w połówki, smażę jeszcze około 7 minut.
- Całość zalewam gorącym bulionem, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i sos sojowy. Gotuję na małym ogniu około 30-35 minut.
- Śmietanę mieszam z mąką, odrobiną zimnej wody i kilkoma łyżkami sosu, wlewam do garnka, energicznie mieszam. Gotuję jeszcze przez chwilę do momentu zgęstnienia sosu. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)