wtorek, 6 lutego 2018

SZYNKA W SOSIE PIECZARKOWYM ZE ŚMIETANĄ




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3

Składniki na sos:
  • 40 dag szynki wieprzowej,
  • 40 dag pieczarek,
  • 300 ml bulionu,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • 2 liście laurowe, 
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżka śmietany,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej +odrobina zimnej wody do zagęszczenia sosu.
Składniki marynaty do mięsa:
  • 2 łyżki oleju (u mnie smakowy - z dodatkiem czosnku i bazylii),
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka ziół prowansalskich.
Przygotowanie:
  • Składniki marynaty dokładnie łączę.
  • Mięso kroję w małą kostkę, mieszam z przyprawami, odstawiam do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
  • Mięso podsmażam do zarumienienia, następnie dodaję pieczarki pokrojone w połówki, smażę jeszcze około 7 minut.
  • Całość zalewam gorącym bulionem, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i sos sojowy. Gotuję na małym ogniu około 30-35 minut.
  • Śmietanę mieszam z mąką, odrobiną zimnej wody i kilkoma łyżkami sosu, wlewam do garnka, energicznie mieszam. Gotuję jeszcze przez chwilę do momentu zgęstnienia sosu. W razie potrzeby doprawiam do smaku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)