czwartek, 1 lutego 2018

ZUPA PIECZARKOWA




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 55 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4

Składniki na zupę:
  • 50-60 dag pieczarek,
  • por,
  • duża marchewka,
  • 3 małe pietruszki,
  • udko z kurczaka,
  • liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki masła,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • 1-1,2 l wody.
  • 80-100 ml śmietanki 30%.
Dodatkowo:
  • ugotowany makaron.
Przygotowanie:
  • Mięso zalewam wodą, dodaję ziele angielskie i liścia laurowego, gotuję na niedużym ogniu około 20 minut.
  • Do mięsa dodaję pietruszkę, pora, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz odrobinę soli i pieprzu, gotuję kolejne 25 minut na małym ogniu.
  • Na maśle podsmażam pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażam z dodatkiem soli i pieprzu, do momentu zarumienienia. Dodaję do zupy, gotuję jeszcze przez 5 minut.
  • Zupę odstawiam z ognia, dodaję posiekaną natkę pietruszki i wlewam śmietankę, mieszam. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Podaję z wcześniej ugotowanym makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)