WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 55 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4
Składniki na zupę:
- 50-60 dag pieczarek,
- por,
- duża marchewka,
- 3 małe pietruszki,
- udko z kurczaka,
- liść laurowy,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki masła,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- 1-1,2 l wody.
- 80-100 ml śmietanki 30%.
- ugotowany makaron.
- Mięso zalewam wodą, dodaję ziele angielskie i liścia laurowego, gotuję na niedużym ogniu około 20 minut.
- Do mięsa dodaję pietruszkę, pora, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz odrobinę soli i pieprzu, gotuję kolejne 25 minut na małym ogniu.
- Na maśle podsmażam pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażam z dodatkiem soli i pieprzu, do momentu zarumienienia. Dodaję do zupy, gotuję jeszcze przez 5 minut.
- Zupę odstawiam z ognia, dodaję posiekaną natkę pietruszki i wlewam śmietankę, mieszam. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Podaję z wcześniej ugotowanym makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)