środa, 31 stycznia 2018

NALEŚNIKI PO CHŁOPSKU - Z FARSZEM ZIEMNIACZANYM I SOSEM PIECZARKOWYM



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 65 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5-7
ŚREDNICA PATELNI: 22 CM.

Składniki na naleśniki:
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki majeranku Cykoria.
Składniki farszu:
  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 2 większe cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • garść tartego sera żółtego,
  • po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku.
Składniki na sos:
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki,
  • 30 dag małych pieczarek,
  • 150 ml bulionu (może być z kostki),
  • sól,
  • pieprz,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • 200 g śmietany 18% lub 12%.
Dodatkowo:
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • 10 dag tartego sera żółtego.



























Przygotowanie:
  • Składniki ciasta dokładnie łączę, smażę naleśniki.
  • Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, ubijam z łyżką masła. 
  • Na drugiej łyżce podsmażam drobno posiekaną cebulę, dodaję do ziemniaków wraz z zieleniną i żółtym serem. Mieszam i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
  • Przygotowuję sos: rozpuszczam masło, dodaję mąkę, mieszam do połączenia składników. Wlewam gorący bulion, gotuję na małym ogniu mieszając około 2 minut. Sos zestawiam z gazu, dodaję śmietanę i 1/3 pieczarek, miksuję za pomocą blendera. Sos ustawiam z powrotem na gazie (mały ogień), dodaję pozostałe pieczarki pokrojone w ćwiartki, gotuję około 7 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec wsypuję natkę pietruszki.
  • Na środek każdego naleśnika wykładam dużą łyżkę farszu, zwijam w koperty (najpierw boki, potem góra i dół).
  • Naleśniki układam w naczyniu żaroodpornym, posypuję serem. Zapiekam około 20 minut w 200 stopniach. Podaję posypane natką pietruszki z sosem pieczarkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)