WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 65 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5-7
ŚREDNICA PATELNI: 22 CM.
Składniki na naleśniki:
- 2 szklanki mąki,
- 2 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 2 łyżki oleju,
- łyżeczka soli,
- 2 łyżeczki majeranku Cykoria.
Składniki farszu:
- 1,5 kg ziemniaków,
- 2 większe cebule,
- 2 łyżki masła,
- sól,
- pieprz,
- garść tartego sera żółtego,
- po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku.
Składniki na sos:
- łyżka masła,
- łyżka mąki,
- 30 dag małych pieczarek,
- 150 ml bulionu (może być z kostki),
- sól,
- pieprz,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- 200 g śmietany 18% lub 12%.
Dodatkowo:
- garść posiekanej natki pietruszki,
- 10 dag tartego sera żółtego.
Przygotowanie:
- Składniki ciasta dokładnie łączę, smażę naleśniki.
- Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, ubijam z łyżką masła.
- Na drugiej łyżce podsmażam drobno posiekaną cebulę, dodaję do ziemniaków wraz z zieleniną i żółtym serem. Mieszam i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
- Przygotowuję sos: rozpuszczam masło, dodaję mąkę, mieszam do połączenia składników. Wlewam gorący bulion, gotuję na małym ogniu mieszając około 2 minut. Sos zestawiam z gazu, dodaję śmietanę i 1/3 pieczarek, miksuję za pomocą blendera. Sos ustawiam z powrotem na gazie (mały ogień), dodaję pozostałe pieczarki pokrojone w ćwiartki, gotuję około 7 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec wsypuję natkę pietruszki.
- Na środek każdego naleśnika wykładam dużą łyżkę farszu, zwijam w koperty (najpierw boki, potem góra i dół).
- Naleśniki układam w naczyniu żaroodpornym, posypuję serem. Zapiekam około 20 minut w 200 stopniach. Podaję posypane natką pietruszki z sosem pieczarkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)