WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 ZŁ.
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 MINUT
ILOŚĆ PORCJI: 2
Składniki:
- 150-200 g makaronu penne,
- 1/2 dużej papryki czerwonej,
- mała cebula,
- 5 średniej wielkości pieczarek,
- średniej wielkości pomidor,
- 2 jajka,
- duża garść posiekanego szczypiorku,
- 2 łyżki masła,
- 2 plasterki sera żółtego,
- sól,
- łyżeczka majeranku Cykoria,
- 1/2 łyżeczki bazylii,
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki.
Przygotowanie:
- Makaron gotuję w osolonej wodzie.
- Cebulę i paprykę kroję w drobną kostkę, pieczarki w półplasterki.
- Podsmażam przez kilka minut na maśle cebulę i paprykę z dodatkiem przypraw - soli, papryki, majeranku i bazylii.
- Dodaję pieczarki, smażę przez kilka minut, aż nadmiar wody odparuje.
- W międzyczasie pomidora sparzam, obieram ze skórki i kroję w kostkę. Dodaję do warzyw, smażę przez 2-3 minuty.
- Następnie dodaję makaron i żółty ser w kawałkach. Mieszam i trzymam na małym ogniu do momentu rozpuszczenia sera.
- Na koniec wbijam jajka, mieszam, aż się zetną. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
- Danie na talerzu posypuję szczypiorkiem.
mam słabość do makaronowych dań :) super wygląda!
OdpowiedzUsuńJa też! :D
Usuń