środa, 21 marca 2018

SOS PIECZARKOWY ZE ŚMIETANĄ - NAJLEPSZY PRZEPIS




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3

Składniki:
  • 40 dag pieczarek,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki,
  • 200 ml bulionu (u mnie z kostki),
  • świeżo mielony pieprz,
  • duża garść posiekanej natki pietruszki,
  • 200 g śmietany 18 lub 12%.
Przygotowanie:
  • W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę, mieszam do połączenia składników. Wlewam gorący bulion, gotuję na małym ogniu mieszając około 2 minut.
  • Sos zestawiam z gazu, dodaję śmietanę i 1/3 pieczarek, miksuję na jednolitą masę za pomocą blendera.
  • Sos ustawiam z powrotem na gazie (mały ogień), dodaję pozostałe pieczarki pokrojone w ćwiartki. Gotuję około 8-10 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Pod koniec wsypuję natkę pietruszki i doprawiam świeżo mielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)