WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3
Składniki:
- 40 dag pieczarek,
- łyżka masła,
- łyżka mąki,
- 200 ml bulionu (u mnie z kostki),
- świeżo mielony pieprz,
- duża garść posiekanej natki pietruszki,
- 200 g śmietany 18 lub 12%.
Przygotowanie:
- W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę, mieszam do połączenia składników. Wlewam gorący bulion, gotuję na małym ogniu mieszając około 2 minut.
- Sos zestawiam z gazu, dodaję śmietanę i 1/3 pieczarek, miksuję na jednolitą masę za pomocą blendera.
- Sos ustawiam z powrotem na gazie (mały ogień), dodaję pozostałe pieczarki pokrojone w ćwiartki. Gotuję około 8-10 minut, co jakiś czas mieszając.
- Pod koniec wsypuję natkę pietruszki i doprawiam świeżo mielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)