poniedziałek, 5 marca 2018

ZALEWAJKA Z GRZYBAMI




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4

Składniki:
  • 2 duże garści grzybów mrożonych (u mnie wcześniej obgotowane),
  • 8 ziemniaków średniej wielkości,
  • kawałek kiełbasy,
  • mała cebula,
  • łyżka masła,
  • barszcz w butelce,
  • majeranek Cykoria,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 liście laurowy,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • ząbek czosnku,
  • 4 łyżeczki śmietany.
Przygotowanie:
  • Grzyby rozmrażam.
  • Ziemniaki kroję w kostkę, zalewam około 1 litrem wody. Gotuję z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych około 20 minut.
  • W międzyczasie podsmażam na maśle drobno posiekaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w kostkę.
  • Do ziemniaków dodaję pokrojone grzyby, gotuję kolejne 5 minut.
  • Do zupy stopniowo dodaję barszcz (uważać, aby nie dodać za dużo, wtedy zupa będzie zbyt kwaśna).
  • Następnie dodaję podsmażoną kiełbasę, posiekany czosnek oraz majeranek, chwilę gotuję.
  • Na koniec wlewam wcześniej zahartowaną śmietanę, w razie potrzeby doprawiam do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)