wtorek, 6 marca 2018

KASZA Z SOSEM SOJOWYM I PIECZONYMI WARZYWAMI


WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 1-2

Składniki:
  • torebka kaszy gryczanej,
  • łyżka sosu sojowego,
  • 2 średnie marchewki,
  • 2 średnie pietruszki,
  • 1/2 większego selera,
  • mały por,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka oleju,
  • po 1/3 łyżeczki soli, pieprzu i ostrej papryki,
  • po 1/2 łyżeczki kurkumy i słodkiej papryki,
  • duża garść posiekanej natki pietruszki,
  • garść posiekanego szczypiorku.

Przygotowanie:
  • Marchewkę, selera i pietruszkę kroję w małą kostkę, pora w plastry. Warzywa mieszam z olejem połączonym z przyprawami. Przekładam na blachę, piekę w 200 stopniach około 20 minut.
  • Kaszę gotuję w lekko osolonej wodzie, odcedzam i łączę z sosem sojowym.
  • Układam warstwy: kasza gryczana, natka pietruszki, pieczone warzywa. Całość posypuję posiekanym szczypiorkiem.


1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo apetycznie - chyba przygotuje sobie to do pracy :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)