czwartek, 10 maja 2018

MAKARON Z POMIDORAMI, ŚWIEŻĄ BAZYLIĄ I MOZZARELLĄ





























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6

Składniki:
  • 400 g makaronu pappardelle,
  • 2 opakowania pomidorów krojonych,
  • opakowanie mozzarelli Zott,
  • 2 ząbki czosnku średniej wielkości,
  • większa cebula,
  • 2-3 łyżki oleju z dodatkiem czosnku i bazylii,
  • garść posiekanej bazylii,
  • sól,
  • cukier,
  • 2 suszone papryczki chili peperoncini,
  • spora szczypta oregano Cykoria.
Przygotowanie:
  • Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam.
  • Na oleju podsmażam drobno posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. 
  • Kiedy czosnek z cebulą lekko się zarumienią, dodaję pomidory oraz przyprawy - sól, rozkruszone papryczki, oregano i cukier. Gotuję na małym ogniu około 10 minut.
  • Na koniec dodaję posiekaną bazylię i pokrojoną w małą kostkę mozzarellę. Gotuję jeszcze przez chwilę do momentu rozpuszczenia się sera. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
  • Gotowy sos łączę z wcześniej ugotowanym makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)