poniedziałek, 7 maja 2018

MAKARON Z CUKINIĄ, POMIDORAMI I MASCARPONE




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5

Składniki:
  • 300 g ulubionego makaronu,
  • duża cukinia,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • opakowanie mascarpone (250 g),
  • pieprz cayenne,
  • sól,
  • cukier,
  • czosnek niedźwiedzi,
  • oregano Cykoria,
  • duża garść posiekanej świeżej bazylii,
  • łyżka oleju.
Przygotowanie:
  • Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam.
  • Cukinię kroję w niedużą kostkę, podsmażam na oleju z dodatkiem soli, pieprzu cayenne i czosnku niedźwiedziego przez 7-8 minut.
  • Do cukinii dodaję pomidory, doprawiam do smaku oregano, cukrem oraz odrobiną soli i pieprzu cayenne. 
  • Po około 5 minutach dodaję mascarpone. Danie gotuję na małym ogniu co jakiś czas mieszając do momentu rozpuszczenia się sera. 
  • Do sosu dodaję posiekaną bazylię, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
  • Gotowy sos łączę z ugotowanym wcześniej makaronem.


2 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)