poniedziałek, 16 kwietnia 2018

MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z POLĘDWICZKĄ KURCZAKA I SZPINAKIEM





























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4

Składniki:
  • 300 g makaronu pełnoziarnistego,
  • 300 g polędwiczek z kurczaka (może być również pierś),
  • 100 g szpinaku,
  • 180 g śmietany 30%,
  • 1/2 małej cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • bazylia,
  • czosnek niedźwiedzi,
  • łyżeczka mąki + odrobina wody do zagęszczenia,
  • 1-2 łyżki oleju.
Przygotowanie:
  • Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam.
  • Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę. Podsmażam na rozgrzanym oleju z przyprawami, posiekanym czosnkiem i cebulą.
  • Kiedy mięso lekko się zarumieni dodaję szpinak, smażę często mieszając (aż liście szpinaku nieco zwiędną).
  • Wlewam śmietanę, zagotowuję.
  • Całość zagęszczam mieszanką wody z mąką, gotuję jeszcze przez chwilę na małym ogniu do momentu zgęstnienia sosu. 
  • Danie doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, łączę z makaronem.

4 komentarze:

  1. :) Szybkie i proste danie. Spróbuję zrobić je w wersji z makaronem kukurydzianym.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)