WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4
Składniki:
- 300 g makaronu pełnoziarnistego,
- 300 g polędwiczek z kurczaka (może być również pierś),
- 100 g szpinaku,
- 180 g śmietany 30%,
- 1/2 małej cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- bazylia,
- czosnek niedźwiedzi,
- łyżeczka mąki + odrobina wody do zagęszczenia,
- 1-2 łyżki oleju.
Przygotowanie:
- Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam.
- Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę. Podsmażam na rozgrzanym oleju z przyprawami, posiekanym czosnkiem i cebulą.
- Kiedy mięso lekko się zarumieni dodaję szpinak, smażę często mieszając (aż liście szpinaku nieco zwiędną).
- Wlewam śmietanę, zagotowuję.
- Całość zagęszczam mieszanką wody z mąką, gotuję jeszcze przez chwilę na małym ogniu do momentu zgęstnienia sosu.
- Danie doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, łączę z makaronem.
:) Szybkie i proste danie. Spróbuję zrobić je w wersji z makaronem kukurydzianym.
OdpowiedzUsuńWyszło pyszne, polecam. :)
UsuńPyszna propozycja.
OdpowiedzUsuńBardzo mi smakowało, polecam. :)
Usuń