wtorek, 3 kwietnia 2018

ZUPA OGÓRKOWA NA ŻEBERKACH


WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6

Składniki:
  • 2 żeberka,
  • 8 średniej wielkości ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 500 g przecieru z ogórków,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 ziarna pieprzu,
  • 2 liście laurowe, 
  • sól,
  • około 200 g śmietany.
Przygotowanie:
  • Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieram. Ziemniaki kroję w kostkę, 1/2 marchewki ścieram na tarce o dużych oczkach.
  • Do garnka wkładam mięso i przyprawy - ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Zalewam około 1,3 l wody. Gotuję na małym ogniu przez 20 minut.
  • Po tym czasie do mięsa dodaję marchewkę (tylko tę w całości) i pietruszkę, gotuję przez kolejne 15 minut.
  • Następnie do zupy dodaję startą marchewkę i ziemniaki, solę. Gotuję 10-15 minut (do miękkości ziemniaków).
  • Wyjmuję mięso i kroję na kawałki, wkładam z powrotem do zupy.
  • Do garnka dodaję przecier z ogórków, gotuję około 5 minut.
  • Na koniec zaprawiam zupę wcześniej zahartowaną śmietaną, w razie potrzeby doprawiam do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)