WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6
Składniki:
- 2 żeberka,
- 8 średniej wielkości ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 500 g przecieru z ogórków,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 3 ziarna pieprzu,
- 2 liście laurowe,
- sól,
- około 200 g śmietany.
Przygotowanie:
- Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieram. Ziemniaki kroję w kostkę, 1/2 marchewki ścieram na tarce o dużych oczkach.
- Do garnka wkładam mięso i przyprawy - ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Zalewam około 1,3 l wody. Gotuję na małym ogniu przez 20 minut.
- Po tym czasie do mięsa dodaję marchewkę (tylko tę w całości) i pietruszkę, gotuję przez kolejne 15 minut.
- Następnie do zupy dodaję startą marchewkę i ziemniaki, solę. Gotuję 10-15 minut (do miękkości ziemniaków).
- Wyjmuję mięso i kroję na kawałki, wkładam z powrotem do zupy.
- Do garnka dodaję przecier z ogórków, gotuję około 5 minut.
- Na koniec zaprawiam zupę wcześniej zahartowaną śmietaną, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)