sobota, 2 czerwca 2018

BABCINE KOTLETY MIELONE



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6

Składniki na kotlety:
  • 75-80 dag mięsa mielonego (u mnie z szynki),
  • kajzerka (wcześniej namoczona),
  • nieduża cebula,
  • większe jajko,
  • łyżka masła,
  • około 1,5 łyżeczki soli,
  • łyżeczka pieprzu,
  • łyżeczka słodkiej papryki, 
  • łyżeczka majeranku,
  • około 1/2 szklanki wody.
Dodatkowo:
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów,
  • olej do smażenia.
Przygotowanie:
  • Cebulę drobno siekam, szklę na maśle, zostawiam do ostudzenia.
  • Mięso przekładam do miski, dodaję jajko, odciśniętą bułkę, cebulę oraz przyprawy, dokładnie mieszam. W trakcie wyrabiania dodaję stopniowo wodę i wyrabiam około 10 minut, aż mięso całkowicie wchłonie wodę i nie będzie przylegać do ręki.
  • Z masy formuję średniej wielkości kotlety, obtaczam w bułce.
  • Kotlety obsmażam na rozgrzanym oleju z dwóch stron, następnie przekładam do naczynia żaroodpornego i piekę przez 15 minut w 150 stopniach (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)