WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6
Składniki na kotlety:
- 75-80 dag mięsa mielonego (u mnie z szynki),
- kajzerka (wcześniej namoczona),
- nieduża cebula,
- większe jajko,
- łyżka masła,
- około 1,5 łyżeczki soli,
- łyżeczka pieprzu,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka majeranku,
- około 1/2 szklanki wody.
Dodatkowo:
- bułka tarta do obtoczenia kotletów,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Cebulę drobno siekam, szklę na maśle, zostawiam do ostudzenia.
- Mięso przekładam do miski, dodaję jajko, odciśniętą bułkę, cebulę oraz przyprawy, dokładnie mieszam. W trakcie wyrabiania dodaję stopniowo wodę i wyrabiam około 10 minut, aż mięso całkowicie wchłonie wodę i nie będzie przylegać do ręki.
- Z masy formuję średniej wielkości kotlety, obtaczam w bułce.
- Kotlety obsmażam na rozgrzanym oleju z dwóch stron, następnie przekładam do naczynia żaroodpornego i piekę przez 15 minut w 150 stopniach (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)