WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5
Składniki sałatki:
- 2 większe garście roszponki,
- 2 jajka,
- mały pomidor (najlepiej malinowy),
- duży ogórek małosolny,
- puszka tuńczyka w kawałkach (może być w oleju lub sosie własnym),
- garść posiekanego szczypiorku.
Składniki sosu:
- łyżeczka majonezu,
- 2 łyżeczki śmietany,
- łyżeczka ostrej musztardy,
- 2/3 łyżeczki syropu klonowego lub płynnego miodu.
Przygotowanie:
- Z podanych składników przygotowuję sos.
- Jajka gotuję na twardo, kroję w ósemki.
- Pomidora kroję w większą kostkę, ogórka w półplastry.
- Tuńczyka osączam z zalewy, roszponkę myję i osuszam.
- Na dużym talerzu układam roszponkę, jajka, warzywa i kawałki tuńczyka.
- Całość polewam sosem i posypuję szczypiorkiem.
Pychota, tuńczyk z warzywami to zawsze dobra rzecz :)
OdpowiedzUsuńTeż jestem tego zdania. :)
Usuń