piątek, 1 czerwca 2018

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I OGÓRKIEM MAŁOSOLNYM Z DODATKIEM DELIKATNEGO SOSU



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5

Składniki sałatki:
  • 2 większe garście roszponki,
  • 2 jajka,
  • mały pomidor (najlepiej malinowy),
  • duży ogórek małosolny,
  • puszka tuńczyka w kawałkach (może być w oleju lub sosie własnym),
  • garść posiekanego szczypiorku.
Składniki sosu:
  • łyżeczka majonezu,
  • 2 łyżeczki śmietany,
  • łyżeczka ostrej musztardy,
  • 2/3 łyżeczki syropu klonowego lub płynnego miodu.
Przygotowanie:
  • Z podanych składników przygotowuję sos.
  • Jajka gotuję na twardo, kroję w ósemki.
  • Pomidora kroję w większą kostkę, ogórka w półplastry.
  • Tuńczyka osączam z zalewy, roszponkę myję i osuszam.
  • Na dużym talerzu układam roszponkę, jajka, warzywa i kawałki tuńczyka.
  • Całość polewam sosem i posypuję szczypiorkiem.

2 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)