WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3
Składniki na naleśniki:
- 3/4 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki wody gazowanej,
- 2 łyżki oleju migdałowego lub zwykłego,
- 2 łyżki cukru,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- mąka.
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone,
- czubata łyżka cukru pudru,
- 30 dag truskawek.
Dodatkowo:
- kilka truskawek do dekoracji,
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
- Mąkę, sól, cukier, wodę i mleko dokładnie mieszam (mąkę dodaję stopniowo, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta na naleśniki). Następnie wbijam jajka, mieszam. Dodaję olej i dokładnie łączę. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni.
- Mascarpone miksuję z cukrem pudrem przez około 1-2 minuty. Do masy dodaję pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, razem miksuję jeszcze przez chwilę.
- Naleśniki smaruję przygotowanym kremem, zwijam w rulony i układam na talerzu. Dekoruję połówkami truskawek i posypuję cukrem pudrem.
Jakie pyszności! Nie zostało jeszcze trochę dla mnie? :)
OdpowiedzUsuńNie, ale nie będzie problemu, żeby zrobić kolejne porcje. :D
Usuń