czwartek, 24 maja 2018

NALEŚNIKI Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3

Składniki na naleśniki:
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki wody gazowanej,
  • 2 łyżki oleju migdałowego lub zwykłego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • mąka.
Składniki na krem:
  • 250 g serka mascarpone,
  • czubata łyżka cukru pudru,
  • 30 dag truskawek.
Dodatkowo:
  • kilka truskawek do dekoracji,
  • cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
  • Mąkę, sól, cukier, wodę i mleko dokładnie mieszam (mąkę dodaję stopniowo, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta na naleśniki). Następnie wbijam jajka, mieszam. Dodaję olej i dokładnie łączę. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni.
  • Mascarpone miksuję z cukrem pudrem przez około 1-2 minuty. Do masy dodaję pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, razem miksuję jeszcze przez chwilę.
  • Naleśniki smaruję przygotowanym kremem, zwijam w rulony i układam na talerzu. Dekoruję połówkami truskawek i posypuję cukrem pudrem.



























2 komentarze:

  1. Jakie pyszności! Nie zostało jeszcze trochę dla mnie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ale nie będzie problemu, żeby zrobić kolejne porcje. :D

      Usuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)