sobota, 9 czerwca 2018

ŚMIETANOWIEC Z GALARETKAMI I OWOCAMI




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
( + 12 GODZIN CHŁODZENIE)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 19 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 10-14
ŚREDNICA TORTOWNICY: 24 CM.

Składniki na ciasto:
  • około 3/4 opakowania biszkoptów,
  • 2 duże śmietany 18% (po 330 g),
  • 6 czubatych łyżek cukru pudru,
  • 3 galaretki w wybranych smakach - u mnie cytrynowa, wiśniowa i malinowa Cykoria,
  • 200 ml wody,
  • 5 łyżeczek żelatyny Cykoria,
  • 15 truskawek (opcjonalnie).
Do ozdobienia: 
  • 3 truskawki,
  • kiwi.
Przygotowanie:
  • Każdą galaretkę rozpuszczam w 400 ml gorącej wody.
  • W płaskich pojemnikach układam po 5 pokrojonych w połówki truskawek, do każdego wlewam po jednej galaretce, studzę, następnie chłodzę w lodówce. Kiedy całkowicie zastygną - kroję w kostkę.
  • Żelatynę rozpuszczam w 200 ml gorącej wody.
  • Śmietanę ubijam z cukrem pudrem. Przestygniętą żelatynę łączę z odrobiną śmietanowej masy, następnie dodaję do pozostałej śmietany i mieszam.
  • Na koniec do masy dodaję galaretki (kilka kostek zostawiam do dekoracji), delikatnie mieszam.
  • Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, układam biszkopty i zalewam przygotowaną masą.
  • Ciasto chłodzę w lodówce (najlepiej przez całą noc), następnie dekoruję owocami i pozostawionymi galaretkami.

* Ciasto zainspirowane stroną DiBloguje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)