WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
( + 12 GODZIN CHŁODZENIE)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 19 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 10-14
ŚREDNICA TORTOWNICY: 24 CM.
Składniki na ciasto:
- około 3/4 opakowania biszkoptów,
- 2 duże śmietany 18% (po 330 g),
- 6 czubatych łyżek cukru pudru,
- 3 galaretki w wybranych smakach - u mnie cytrynowa, wiśniowa i malinowa Cykoria,
- 200 ml wody,
- 5 łyżeczek żelatyny Cykoria,
- 15 truskawek (opcjonalnie).
Do ozdobienia:
- 3 truskawki,
- kiwi.
Przygotowanie:
- Każdą galaretkę rozpuszczam w 400 ml gorącej wody.
- W płaskich pojemnikach układam po 5 pokrojonych w połówki truskawek, do każdego wlewam po jednej galaretce, studzę, następnie chłodzę w lodówce. Kiedy całkowicie zastygną - kroję w kostkę.
- Żelatynę rozpuszczam w 200 ml gorącej wody.
- Śmietanę ubijam z cukrem pudrem. Przestygniętą żelatynę łączę z odrobiną śmietanowej masy, następnie dodaję do pozostałej śmietany i mieszam.
- Na koniec do masy dodaję galaretki (kilka kostek zostawiam do dekoracji), delikatnie mieszam.
- Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, układam biszkopty i zalewam przygotowaną masą.
- Ciasto chłodzę w lodówce (najlepiej przez całą noc), następnie dekoruję owocami i pozostawionymi galaretkami.
* Ciasto zainspirowane stroną DiBloguje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)