wtorek, 12 czerwca 2018

DANIE JEDNOGARNKOWE Z POLĘDWICZKĄ WIEPRZOWĄ W SOSIE SEROWYM




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 19 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-4

Składniki:
  • 300 g makaronu - u mnie świderki,
  • 200 g polędwiczki wieprzowej,
  • mała papryka zielona,
  • 330 ml śmietanki 30%,
  • 500 ml bulionu,
  • 100 g sera Lazur niebieskiego,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • łyżka oleju z dodatkiem bazylii,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • słodka papryka.
Przygotowanie:
  • Polędwicę oczyszczam z błony, myję i osuszam. Kroję w półplastry, następnie podsmażam na rozgrzanym oleju z dodatkiem przypraw - soli, pieprzu, papryki i ziół prowansalskich przez około 3 minuty.
  • Paprykę kroję w kostkę, dodaję do mięsa, razem smażę jeszcze przez chwilę.
  • Dodaję bulion i śmietankę, wsypuję makaron. Gotuję pod przykryciem na najmniejszym ogniu około 20 minut (co jakiś czas mieszam).
  • Na koniec dodaję pokrojony w kostkę ser, mieszam i gotuję do momentu jego rozpuszczenia. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
  • Gotowe danie posypuję posiekaną natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)