WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 10-12
WYMIARY BLACHY: 20*30 CM.
Składniki:
- 400 g mąki,
- 6 jajek (oddzielone żółtka od białek),
- kostka masła (200 g),
- szklanka cukru + 50 g,
- łyżka śmietany,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- opakowanie cukru wanilinowego (8 g),
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- słoik dżemu porzeczkowego (220 g).
Przygotowanie:
- Do miski wsypuję mąkę, dodaje drobno pokrojone zimne masło, 50 g cukru, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Rozrabiam palcami na kruche ciasto.
- Do mąki dodaję żółtka i śmietanę, dalej wyrabiam.
- Ciasto dzielę na 2 części (2/3 oraz 1/3), mniejsze wkładam do lodówki.
- W międzyczasie ubijam białka z cukrem (dodając stopniowo po łyżce) na sztywną pianę, pod koniec dodaję mąkę ziemniaczaną.
- Blachę wykładam papierem do pieczenia. Na spodzie układam ciasto, następnie rozsmarowuję dżem i wykładam pianę z białek. Wierzch posypuję startym na tarce pozostałym ciastem.
- Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut (grzałka góra-dół, bez termoobiegu).
Ciekawa wersja
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne, polecam. :)
Usuń