czwartek, 30 sierpnia 2018

CIASTO KRUCHE Z DŻEMEM PORZECZKOWYM I BEZĄ


WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 10-12
WYMIARY BLACHY: 20*30 CM.

Składniki:
  • 400 g mąki,
  • 6 jajek (oddzielone żółtka od białek),
  • kostka masła (200 g),
  • szklanka cukru + 50 g,
  • łyżka śmietany,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukru wanilinowego (8 g),
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • słoik dżemu porzeczkowego (220 g).
Przygotowanie:
  • Do miski wsypuję mąkę, dodaje drobno pokrojone zimne masło, 50 g cukru, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Rozrabiam palcami na kruche ciasto.
  • Do mąki dodaję żółtka i śmietanę, dalej wyrabiam.
  • Ciasto dzielę na 2 części (2/3 oraz 1/3), mniejsze wkładam do lodówki.
  • W międzyczasie ubijam białka z cukrem (dodając stopniowo po łyżce) na sztywną pianę, pod koniec dodaję mąkę ziemniaczaną.
  • Blachę wykładam papierem do pieczenia. Na spodzie układam ciasto, następnie rozsmarowuję dżem i wykładam pianę z białek. Wierzch posypuję startym na tarce pozostałym ciastem.
  • Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut (grzałka góra-dół, bez termoobiegu).

2 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)