WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3
Składniki na pulpety:
- około 50 dag mięsa mielonego,
- jajko,
- wcześniej namoczona i odciśnięta kajzerka,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- bazylia,
- słodka papryka,
- bułka tarta.
Składniki na sos:
- większa marchewka,
- nieduża pietruszka,
- 2 duże pieczarki,
- 300 ml bulionu,
- 50 ml śmietanki 30%,
- łyżka posiekanego koperku,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka oleju,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody do zagęszczenia sosu.
Przygotowanie:
- Mięso dokładnie łączę z jajkiem, odciśniętą bułką, odrobiną bułki tartej i przyprawami, formuję pulpeciki.
- Marchewkę i pietruszkę kroję w drobną kostkę, pieczarki w półplastry.
- Mięso podsmażam na rozgrzanym oleju do lekkiego zezłocenia.
- Do garnka z mięsem wrzucam warzywa, całość zalewam bulionem, zagotowuję. Gotuję na małym ogniu około 25 minut.
- Po tym czasie dodaję słodką śmietankę, gotuję razem jeszcze przez chwilę. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
- Sos zagęszczam mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody.
- Na koniec dodaję posiekany koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)