wtorek, 6 listopada 2018

FILETY Z KURCZAKA W SOSIE Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM


WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3

Składniki:
  • 2 większe piersi z kurczaka (około 500 g),
  • 200 g mrożonej marchewki z groszkiem (wcześniej przelanej wrzątkiem),
  • 100 ml bulionu drobiowego,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • pieprz,
  • sól,
  • papryka słodka,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • łyżka masła,
  • łyżka oleju,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie:
  • Mięso myję, osuszam i oczyszczam, kroję na kawałki, oprószam przyprawami - solą, pieprzem i papryką.
  • Na rozgrzanym maśle z olejem podsmażam filety po około 2 minuty z każdej strony.
  • Mięso zalewam bulionem, zagotowuję.
  • Pomiędzy filety wsypuję marchewkę z groszkiem, razem gotuję na większym ogniu przez około 8 minut (w międzyczasie raz przewracam mięso).
  • Śmietankę mieszam z mąką, dodaję do sosu, gotuję jeszcze przez 2 minuty, aż zgęstnieje.
  • Po wyłożeniu na talerze mięso posypuję natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)