WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3
Składniki:
- 2 większe piersi z kurczaka (około 500 g),
- 200 g mrożonej marchewki z groszkiem (wcześniej przelanej wrzątkiem),
- 100 ml bulionu drobiowego,
- 100 ml śmietany 30%,
- pieprz,
- sól,
- papryka słodka,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- łyżka masła,
- łyżka oleju,
- łyżka posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie:
- Mięso myję, osuszam i oczyszczam, kroję na kawałki, oprószam przyprawami - solą, pieprzem i papryką.
- Na rozgrzanym maśle z olejem podsmażam filety po około 2 minuty z każdej strony.
- Mięso zalewam bulionem, zagotowuję.
- Pomiędzy filety wsypuję marchewkę z groszkiem, razem gotuję na większym ogniu przez około 8 minut (w międzyczasie raz przewracam mięso).
- Śmietankę mieszam z mąką, dodaję do sosu, gotuję jeszcze przez 2 minuty, aż zgęstnieje.
- Po wyłożeniu na talerze mięso posypuję natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)