WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
(+ 80 MINUT PRZYGOTOWANIE CIASTA)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6
Składniki ciasta:
- 13 g świeżych drożdży,
- około 1,5 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki ciepłej wody,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- łyżka oleju.
Składniki farszu:
- około 100 g salami,
- 500 g pieczarek,
- 2 większe cebule,
- 150 g tartej mozzarelli,
- 100 g mascarpone.
Składniki sosu pomidorowego:
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- odrobina wody,
- oregano,
- sól,
- pieprz.
Dodatkowo:
- olej do podsmażenia pieczarek,
- mąka (potrzebna przy wałkowaniu ciasta)
- sól, oregano.
Przygotowanie:
- Koncentrat pomidorowy dokładnie mieszam z wodą, doprawiam do smaku przyprawami.
- Pieczarki kroję w plastry, cebulę drobniej, podsmażam z dodatkiem soli przez kilka minut na niedużej ilości oleju.
- Drożdże wkładam do małej miski, dodaję cukier i 1/4 szklanki ciepłej wody, mieszam delikatnie, aż drożdże się rozpuszczą, odstawiam na 10 minut.
- W średniej misce łączę mąkę z solą, w środku robię wgłębienie, w które wlewam pozostałą, wodę i rozczyn z drożdży. Składniki ciasta łączę, wyrabiam około 10 minut. Kiedy nie będzie się przyklejać do ręki, rzucam nim kilka razy o blat. Następnie formuję kulę i umieszczam w misce natłuszczonej olejem. Odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę.
- Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowuję je na wielkość blachy od piekarnika i umieszczam na niej (wcześniej wykładam papierem do pieczenia).
- Na cieście rozsmarowuję sos (pozostawiając małe brzegi bez sosu), następnie oprószam serem, układam salami i pieczarki. Na wierzchu nakładam łyżeczką mascarpone (w odstępach), całość posypuję oregano.
- Pizzę piekę przez około 8-10 minut w 250 stopniach (termoobieg + grzałka góra-dół).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)