poniedziałek, 5 listopada 2018

PIZZA Z SALAMI, PIECZARKAMI I SERKIEM MASCARPONE


WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT 
(+ 80 MINUT PRZYGOTOWANIE CIASTA)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6

Składniki ciasta: 
  • 13 g świeżych drożdży,
  • około 1,5 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • łyżka oleju.
Składniki farszu:
  • około 100 g salami,
  • 500 g pieczarek,
  • 2 większe cebule,
  • 150 g tartej mozzarelli,
  • 100 g mascarpone.
Składniki sosu pomidorowego:
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • odrobina wody,
  • oregano,
  • sól,
  • pieprz.
Dodatkowo:
  • olej do podsmażenia pieczarek,
  • mąka (potrzebna przy wałkowaniu ciasta)
  • sól, oregano.
Przygotowanie:
  • Koncentrat pomidorowy dokładnie mieszam z wodą, doprawiam do smaku przyprawami.
  • Pieczarki kroję w plastry, cebulę drobniej, podsmażam z dodatkiem soli przez kilka minut na niedużej ilości oleju.
  • Drożdże wkładam do małej miski, dodaję cukier i 1/4 szklanki ciepłej wody, mieszam delikatnie, aż drożdże się rozpuszczą, odstawiam na 10 minut.
  • W średniej misce łączę mąkę z solą, w środku robię wgłębienie, w które wlewam pozostałą, wodę i rozczyn z drożdży. Składniki ciasta łączę, wyrabiam około 10 minut. Kiedy nie będzie się przyklejać do ręki, rzucam nim kilka razy o blat. Następnie formuję kulę i umieszczam w misce natłuszczonej olejem. Odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę.
  • Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowuję je na wielkość blachy od piekarnika i umieszczam na niej (wcześniej wykładam papierem do pieczenia).
  • Na cieście rozsmarowuję sos (pozostawiając małe brzegi bez sosu), następnie oprószam serem, układam salami i pieczarki. Na wierzchu nakładam łyżeczką mascarpone (w odstępach), całość posypuję oregano.
  • Pizzę piekę przez około 8-10 minut w 250 stopniach (termoobieg + grzałka góra-dół).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)