WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
(+ 80 MINUT PRZYGOTOWANIE CIASTA)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6
Składniki ciasta:
- 13 g świeżych drożdży,
- około 1,5 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki ciepłej wody,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- łyżka oleju.
Składniki farszu:
- 125 g boczku (pociętego w małe paseczki),
- 150 g tartej mozzarelli,
- 6 większych podgrzybków,
- 100 g mascarpone.
Składniki sosu:
- 4 łyżeczki mascarpone,
- odrobina wody,
- sól,
- szczypta pieprzu chili cayenne,
- oregano.
Przygotowanie:
- Grzyby oczyszczam, kroję w plastry.
- Mascarpone mieszam z wodą do uzyskania gładkiego sosu, doprawiam do smaku przyprawami.
- Drożdże wkładam do małej miski, dodaję cukier i 1/4 szklanki ciepłej wody, mieszam delikatnie, aż drożdże się rozpuszczą, odstawiam na 10 minut.
- W średniej misce łączę mąkę z solą, w środku robię wgłębienie, w które wlewam pozostałą, wodę i rozczyn z drożdży. Składniki ciasta łączę, wyrabiam około 10 minut. Kiedy nie będzie się przyklejać do ręki, rzucam nim kilka razy o blat. Następnie formuję kulę i umieszczam w misce natłuszczonej olejem. Odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę.
- Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowuję je na wielkość blachy od piekarnika i umieszczam na niej (wcześniej wykładam papierem do pieczenia).
- Na cieście rozsmarowuję sos (pozostawiając małe brzegi bez sosu), następnie oprószam serem, układam boczek i grzyby. Na wierzchu nakładam łyżeczką mascarpone (w odstępach), całość posypuję oregano.
- Pizzę piekę przez około 8-10 minut w 250 stopniach (termoobieg + grzałka góra-dół).
Wspaniała pizza :-)
OdpowiedzUsuń