czwartek, 1 listopada 2018

PIZZA Z BOCZKIEM, PODGRZYBKAMI I SERKIEM MASCARPONE


WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT 
(+ 80 MINUT PRZYGOTOWANIE CIASTA)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6

Składniki ciasta: 
  • 13 g świeżych drożdży,
  • około 1,5 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • łyżka oleju.
Składniki farszu:
  • 125 g boczku (pociętego w małe paseczki),
  • 150 g tartej mozzarelli,
  • 6 większych podgrzybków,
  • 100 g mascarpone.
Składniki sosu:
  • 4 łyżeczki mascarpone,
  • odrobina wody,
  • sól,
  • szczypta pieprzu chili cayenne,
  • oregano.

Przygotowanie:
  • Grzyby oczyszczam, kroję w plastry.
  • Mascarpone mieszam z wodą do uzyskania gładkiego sosu, doprawiam do smaku przyprawami.
  • Drożdże wkładam do małej miski, dodaję cukier i 1/4 szklanki ciepłej wody, mieszam delikatnie, aż drożdże się rozpuszczą, odstawiam na 10 minut.
  • W średniej misce łączę mąkę z solą, w środku robię wgłębienie, w które wlewam pozostałą, wodę i rozczyn z drożdży. Składniki ciasta łączę, wyrabiam około 10 minut. Kiedy nie będzie się przyklejać do ręki, rzucam nim kilka razy o blat. Następnie formuję kulę i umieszczam w misce natłuszczonej olejem. Odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę.
  • Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowuję je na wielkość blachy od piekarnika i umieszczam na niej (wcześniej wykładam papierem do pieczenia).
  • Na cieście rozsmarowuję sos (pozostawiając małe brzegi bez sosu), następnie oprószam serem, układam boczek i grzyby. Na wierzchu nakładam łyżeczką mascarpone (w odstępach), całość posypuję oregano.
  • Pizzę piekę przez około 8-10 minut w 250 stopniach (termoobieg + grzałka góra-dół).



1 komentarz:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)