czwartek, 25 października 2018

ZUPA Z ZIELONĄ FASOLKĄ SZPARAGOWĄ


WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5-7

Składniki:
  • łyżka oleju,
  • łyżka masła,
  • nieduża cebula,
  • 1/2 mniejszego pora,
  • opakowanie mrożonej zielonej fasolki szparagowej (450 g),
  • 4 większe ziemniaki,
  • 2 małe marchewki,
  • mała pietruszka,
  • około 1,5 l bulionu jarzynowego,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • małe opakowanie śmietany 18% (180 g),
  • łyżka posiekanego koperku,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie:
  • Na rozgrzanym oleju z masłem szklę posiekaną cebulę, następnie dodaję drobno pokrojonego pora, smażę przez 2 minuty.
  • Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieram, kroję w kostkę, dodaję do cebuli i pora, chwilę smażę.
  • Warzywa zalewam bulionem, przyprawiam kurkumą, solą i pieprzem. Zagotowuję, gotuję na małym ogniu 10 minut.
  • Po tym czasie dodaję rozmrożoną fasolkę i gotuję kolejne 10 minut.
  • Zupę odstawiam z ognia, wlewam do niej wcześniej zahartowaną śmietanę i dodaję posiekaną zieleninę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)