WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 10-15
WYMIARY BLACHY: 35*25 CM
Składniki na ciasto:
- 450 g mąki pszennej,
- 5 żółtek,
- 300 g masła,
- łyżka cukru wanilinowego,
- 1/4 szklanki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na masę z jabłek:
- 4 duże kwaśne jabłka,
- łyżeczka cynamonu,
- opakowanie budyniu śmietankowego (40 g),
- sok z 1/2 cytryny,
- łyżka cukru waniliowego.
Składniki na bezę:
- 5 białek,
- szklanka cukru,
- szczypta soli,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
- Do miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, 2 rodzaje cukru oraz starte na tarce masło. Ucieram palcami, aż powstanie kruszonka. Następnie dodaję żółtka i zagniatam ciasto.
- Z ciasta formuję kulę, dzielę na dwie części - 2/3 i 1/3, zawijam w folię spożywczą. Większą część ciasta wkładam do lodówki, mniejszą do zamrażalki.
- W międzyczasie przygotowuję jabłka: obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę z cynamonem, proszkiem budyniowym, cukrem wanilinowym i sokiem z cytryny.
- Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli, następnie stopniowo dodaję cukier. Na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną, miksuję do połączenia.
- Blachę wykładam papierem do pieczenia, następnie układam kawałkami ciasto z lodówki, ugniatam palcami na równą masę. Piekę w 175 stopniach (grzałka góra-dół) przez 10 minut.
- Na podpieczony spód wykładam jabłka, następnie bezę. Na wierzch ścieram pozostałe ciasto z zamrażalki.
- Ciasto piekę przez kolejne 35 minut na złoty kolor.
Oj kusisz takim pysznym ciastem
OdpowiedzUsuń