środa, 10 października 2018

SZARLOTKA Z BEZĄ


WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 10-15
WYMIARY BLACHY: 35*25 CM

Składniki na ciasto:
  • 450 g mąki pszennej,
  • 5 żółtek,
  • 300 g masła,
  • łyżka cukru wanilinowego,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na masę z jabłek:
  • 4 duże kwaśne jabłka,
  • łyżeczka cynamonu,
  • opakowanie budyniu śmietankowego (40 g),
  • sok z 1/2 cytryny,
  • łyżka cukru waniliowego.
Składniki na bezę:
  • 5 białek,
  • szklanka cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
  • Do miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, 2 rodzaje cukru oraz starte na tarce masło. Ucieram palcami, aż powstanie kruszonka. Następnie dodaję żółtka i zagniatam ciasto. 
  • Z ciasta formuję kulę, dzielę na dwie części - 2/3 i 1/3, zawijam w folię spożywczą. Większą część ciasta wkładam do lodówki, mniejszą do zamrażalki.
  • W międzyczasie przygotowuję jabłka: obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę z cynamonem, proszkiem budyniowym, cukrem wanilinowym i sokiem z cytryny.
  • Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli, następnie stopniowo dodaję cukier. Na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną, miksuję do połączenia.
  • Blachę wykładam papierem do pieczenia, następnie układam kawałkami ciasto z lodówki, ugniatam palcami na równą masę. Piekę w 175 stopniach (grzałka góra-dół) przez 10 minut.
  • Na podpieczony spód wykładam jabłka, następnie bezę. Na wierzch ścieram pozostałe ciasto z zamrażalki.
  • Ciasto piekę przez kolejne 35 minut na złoty kolor.

1 komentarz:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)