piątek, 8 sierpnia 2014

KREM Z BROKUŁA Z AROMATEM CZOSNKU I PIETRUSZKI



















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6

Składniki:
  • Brokuł,
  • 8 większych ziemniaków,
  • większy por,
  • łyżka masła,
  • cebula dymka,
  • kostka rosołowa,
  • pęczek natki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mascarpone,
  • pieprz, 
  • ostra papryka,
  • sól,
  • lubczyk,
  • 50 g sera z niebieską pleśnią (opcjonalnie),
  • 2 plasterki szynki szwarcwalckiej (opcjonalnie),
  • garść posiekanego szczypiorku.
Przygotowanie:
  • Ziemniaki kroję w kostkę. 
  • Posiekanego pora oraz cebulę siekam, podsmażam na łyżce masła, dodaję do ziemniaków wraz z kostką rosołową. Zalewam 1,5 l wody. Gotuję około 25 minut. 
  • Brokuła dzielę na różyczki, dodaję do zupy wraz z posiekanym czosnkiem. Gotuję około 8 minut, aby nie stracił swojego koloru. Doprawiam pieprzem, papryką, solą i lubczykiem wedle uznania. 
  • Natkę siekam, garść odkładam do posypania, resztę dodaję do zupy wraz z zahartowanym wcześniej mascarpone. 
  • Całość miksuję na gładki krem. Rozlewam do talerzy, obficie posypuję natką i szczypiorkiem, dekoruję kawałkami sera pleśniowego i paseczkami szynki.
  • Zamiast szynki i sera pleśniowego zupę można zjeść z jajkami ugotowanymi na twardo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)