WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6
Składniki:
- Brokuł,
- 8 większych ziemniaków,
- większy por,
- łyżka masła,
- cebula dymka,
- kostka rosołowa,
- pęczek natki,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki mascarpone,
- pieprz,
- ostra papryka,
- sól,
- lubczyk,
- 50 g sera z niebieską pleśnią (opcjonalnie),
- 2 plasterki szynki szwarcwalckiej (opcjonalnie),
- garść posiekanego szczypiorku.
Przygotowanie:
- Ziemniaki kroję w kostkę.
- Posiekanego pora oraz cebulę siekam, podsmażam na łyżce masła, dodaję do ziemniaków wraz z kostką rosołową. Zalewam 1,5 l wody. Gotuję około 25 minut.
- Brokuła dzielę na różyczki, dodaję do zupy wraz z posiekanym czosnkiem. Gotuję około 8 minut, aby nie stracił swojego koloru. Doprawiam pieprzem, papryką, solą i lubczykiem wedle uznania.
- Natkę siekam, garść odkładam do posypania, resztę dodaję do zupy wraz z zahartowanym wcześniej mascarpone.
- Całość miksuję na gładki krem. Rozlewam do talerzy, obficie posypuję natką i szczypiorkiem, dekoruję kawałkami sera pleśniowego i paseczkami szynki.
- Zamiast szynki i sera pleśniowego zupę można zjeść z jajkami ugotowanymi na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)