WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6
Składniki:
- 3 duże pory,
- 8 średnich ziemniaków,
- większa cebula,
- 30 dag mięsa mielonego z szynki,
- ząbek czosnku,
- 4 łyżki masła,
- curry,
- ostra papryka,
- pieprz,
- sól,
- liść lubczyku,
- kolendra,
- odrobina tymianku,
- 100 g serka topionego kremowego.
Dodatkowo:
- Garść posiekanego szczypiorku,
- jajka ugotowane na twardo.
Przygotowanie:
- Pora obieram, myję, kroję w plasterki, natomiast ziemniaki i cebulę w kostkę.
- Warzywa podsmażam na 2 łyżkach masła (około 2-3 minuty), zalewam litrem wody (lub bulionu), doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień gotuję około 15 minut.
- Mięso podsmażam na pozostałym maśle z dodatkiem curry, kolendry, tymianku, soli, lubczyku i ostrej papryki. Osączam z nadmiaru tłuszczu.
- Warzywa miksuję na krem wraz z czosnkiem.
- Serek łączę z odrobiną zupy, miksuję, wlewam z powrotem.
- Następnie dodaję mięso, doprawiam do smaku solą, pieprzem i kolendrą.
- Zupę podaję z wcześniej ugotowanymi jajkami, posypaną szczypiorkiem.
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. :) Mi bardzo smakowała. :)
Usuń