wtorek, 28 października 2014

ZUPA POROWA Z MIĘSEM MIELONYM




















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6

Składniki:
  • 3 duże pory,
  • 8 średnich ziemniaków,
  • większa cebula,
  • 30 dag mięsa mielonego z szynki,
  • ząbek czosnku,
  • 4 łyżki masła,
  • curry,
  • ostra papryka,
  • pieprz, 
  • sól,
  • liść lubczyku,
  • kolendra,
  • odrobina tymianku,
  • 100 g serka topionego kremowego.
Dodatkowo:
  • Garść posiekanego szczypiorku,
  • jajka ugotowane na twardo.
Przygotowanie:
  • Pora obieram, myję, kroję w plasterki, natomiast ziemniaki i cebulę w kostkę. 
  • Warzywa podsmażam na 2 łyżkach masła (około 2-3 minuty), zalewam litrem wody (lub bulionu), doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień gotuję około 15 minut.
  • Mięso podsmażam na pozostałym maśle z dodatkiem curry, kolendry, tymianku, soli, lubczyku i ostrej papryki. Osączam z nadmiaru tłuszczu.
  • Warzywa miksuję na krem wraz z czosnkiem.
  • Serek łączę z odrobiną zupy, miksuję, wlewam z powrotem.
  • Następnie dodaję mięso, doprawiam do smaku solą, pieprzem i kolendrą.
  • Zupę podaję z wcześniej ugotowanymi jajkami, posypaną szczypiorkiem.

2 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)