sobota, 29 listopada 2014

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z KIEŁBASĄ




















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków,
  • 60 dag kiełbasy,
  • 2 większe cebule,
  • 330 ml śmietany 18%,
  • jajko,
  • pęczek szczypiorku,
  • 20 dag tartego sera żółtego,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • odrobina rozmarynu,
  • bazylia,
  • papryka ostra,
  • gałka muszkatołowa,
  • łyżeczka posiekanego koperku.


















Przygotowanie:
  • Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w nieco grubsze plastry. 
  • Kiełbasę kroję w kostkę, cebulę siekam, podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem soli, majeranku i ostrej papryki. 
  • Szczypiorek siekam. 
  • Przygotowuję sos: śmietanę łączę z jajkiem, serem żółtym oraz przyprawami (gałką, solą, pieprzem, majerankiem, rozmarynem i bazylią). 
  • Naczynie żaroodporne smaruję tłuszczem (najlepiej masłem), układam warstwę ziemniaków, wylewam odrobinę sosu, posypuję 1/2 szczypiorku, wykładam kiełbasę. Układam kolejną warstwę ziemniaków, szczypiorek i kiełbasę. Zalewam pozostałym sosem, posypuję koperkiem. 
  • Całość zapiekam około 30 minut w 170-180 stopniach.

4 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)