WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 60 dag kiełbasy,
- 2 większe cebule,
- 330 ml śmietany 18%,
- jajko,
- pęczek szczypiorku,
- 20 dag tartego sera żółtego,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- odrobina rozmarynu,
- bazylia,
- papryka ostra,
- gałka muszkatołowa,
- łyżeczka posiekanego koperku.
Przygotowanie:
- Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w nieco grubsze plastry.
- Kiełbasę kroję w kostkę, cebulę siekam, podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem soli, majeranku i ostrej papryki.
- Szczypiorek siekam.
- Przygotowuję sos: śmietanę łączę z jajkiem, serem żółtym oraz przyprawami (gałką, solą, pieprzem, majerankiem, rozmarynem i bazylią).
- Naczynie żaroodporne smaruję tłuszczem (najlepiej masłem), układam warstwę ziemniaków, wylewam odrobinę sosu, posypuję 1/2 szczypiorku, wykładam kiełbasę. Układam kolejną warstwę ziemniaków, szczypiorek i kiełbasę. Zalewam pozostałym sosem, posypuję koperkiem.
- Całość zapiekam około 30 minut w 170-180 stopniach.
Pyszna i pożywna - idealna na zimowy obiad :)
OdpowiedzUsuńBardzo syta. :) Pozdrawiam. :)
UsuńMniam. Zjadłabym kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo. :)
Usuń