poniedziałek, 1 grudnia 2014

KEKS






WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 8-10
WYMIARY BLACHY: 31*12 CM.

Składniki:
  • 200 g miękkiego masła,
  • szklanka cukru pudru
  • około 1,6 szklanki mąki,
  • 5 dużych jajek,
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wódki,
  • buteleczka aromatu waniliowego,
  • 15 dag suszonej żurawiny,
  • 15 dag suszonych śliwek,
  • 15 dag łuskanych orzechów włoskich,
  • 10 dag skórki pomarańczowej.
Przygotowanie:
  • Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. 
  • Białka oddzielam od żółtek, wstawiam do lodówki. 
  • Ciągle ucierając masę dodaję po jednym żółtku, następnie proszek do pieczenia, mąkę, aromat waniliowy i wódkę. 
  • Z pozostałych białek ubijam sztywną pianę, delikatnie dodaję ją do ciasta. 
  • Bakalie mieszam dokładnie z łyżką mąki, dodaję do ciasta.
  • Ciasto wlewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piekę około 45 minut w 180 stopniach (do "suchego patyczka").
Razem ze mną keks piekły:

13 komentarzy:

  1. Magdalena twój keks jest taki radosny :) Dzięki za wspólne pieczenie .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziękuję. :) Cała przyjemność po mojej stronie. :)

      Usuń
  2. Jak ja lubię keks :-):-):-) dziękuje za wspólne pieczenie :-) pysznie było :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. keks to moje ulubione ciasto, ponieważ jestem fanką wszelkich bakalii! :)

    zachęcam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow..ale pysznie wygląda...u mnie bakalie opadły a u Ciebie jak widac - rewelacja...dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dałam dosyć sporo bakalii, więc może dlatego. :) Dziękuję również. :)

      Usuń
  5. Pyszniutki!!! Dziękuję za wspólne pieczenie :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, właśnie wcinam ostatni kawałek. :)

      Usuń
  6. Najbardziej lubię właśnie takie pełne bakalii, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)