WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 8-10
WYMIARY BLACHY: 31*12 CM.
Składniki:
- 200 g miękkiego masła,
- szklanka cukru pudru
- około 1,6 szklanki mąki,
- 5 dużych jajek,
- łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki wódki,
- buteleczka aromatu waniliowego,
- 15 dag suszonej żurawiny,
- 15 dag suszonych śliwek,
- 15 dag łuskanych orzechów włoskich,
- 10 dag skórki pomarańczowej.
Przygotowanie:
- Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Białka oddzielam od żółtek, wstawiam do lodówki.
- Ciągle ucierając masę dodaję po jednym żółtku, następnie proszek do pieczenia, mąkę, aromat waniliowy i wódkę.
- Z pozostałych białek ubijam sztywną pianę, delikatnie dodaję ją do ciasta.
- Bakalie mieszam dokładnie z łyżką mąki, dodaję do ciasta.
- Ciasto wlewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piekę około 45 minut w 180 stopniach (do "suchego patyczka").
- http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/keks-134
- http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2014/11/keks-pysznie-nadziany.html
- https://www.facebook.com/photo.php?fbid=771235392941710&set=gm.895572750485771&type=1
- http://rozowakuchnia.blox.pl/2014/11/Keks-2014.html
- http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/12/keks.html
- http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2014/12/keks.html
Magdalena twój keks jest taki radosny :) Dzięki za wspólne pieczenie .
OdpowiedzUsuńA dziękuję. :) Cała przyjemność po mojej stronie. :)
UsuńJak ja lubię keks :-):-):-) dziękuje za wspólne pieczenie :-) pysznie było :-)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię. :) Dziękuję. :)
Usuńkeks to moje ulubione ciasto, ponieważ jestem fanką wszelkich bakalii! :)
OdpowiedzUsuńzachęcam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html
Ja również, ciasto jest pyszne. :)
UsuńWow..ale pysznie wygląda...u mnie bakalie opadły a u Ciebie jak widac - rewelacja...dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńDałam dosyć sporo bakalii, więc może dlatego. :) Dziękuję również. :)
UsuńPyszniutki!!! Dziękuję za wspólne pieczenie :) Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńDzięki, właśnie wcinam ostatni kawałek. :)
UsuńNajbardziej lubię właśnie takie pełne bakalii, mniam! :)
OdpowiedzUsuńTo tak, jak ja. :)
Usuń