środa, 3 grudnia 2014

PIZZA Z PATELNI




















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2
ŚREDNICA PATELNI: 24 CM.

Składniki na ciasto:
  • Szklanka mąki,
  • 5 łyżek ciepłej wody,
  • 4 łyżki oleju,
  • szczypta soli.
Składniki na farsz:
  • Kawałek czerwonej papryki,
  • 1/4 pomidora (obranego ze skórki),
  • 3 plasterki wędliny,
  • około 10 plasterków kiełbasy,
  • 5 plasterków sera żółtego.
Dodatkowo:
  • Ketchup lub koncentrat pomidorowy,
  • szczypta bazylii,
  • szczypta oregano,
  • szczypta ostrej papryki.

Przygotowanie:
  • Pomidora kroję w plasterki, paprykę siekam.
  • Zagniatam ciasto, cienko wałkuję, kładę na suchą patelnię (bez tłuszczu).
  • Piekę pod przykryciem około 4 minuty do zarumienienia na średnim ogniu.
  • Odwracam ciasto, smaruję ketchupem, układam składniki, piekę pod przykryciem kolejne 4 minuty.

8 komentarzy:

  1. Próbowałam, ale jestem tak dużą fanką pizzy z piekarnika, że nie powtórzę. :)) Twoja wygląda apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam to samo. :) Ale na czasem przydaje się coś na szybko. :)

      Usuń
  2. Takiej pizzy jeszcze nie robiłam. Z chęcią spróbuje bo wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam przed chwilą. Mega dobre. Dodałam szynkę, pomidora, cebulę i kapary. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super. Może też kiedyś spróbuję w Twojej wersji. :)

      Usuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)