WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
(+ OKOŁO 2 GODZINY NAMOCZENIE ŚLEDZI)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6
Składniki:
- 3 filety z matiasa,
- 15 dag pieczarek,
- duża cebula,
- majeranek,
- pieprz,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 2 listki laurowe,
- płaska łyżeczka cukru,
- odrobina vegety,
- 3/4 szklanki oleju,
- czubata łyżeczka koncentratu,
- 1/3 szklanki wody.
Przygotowanie:
- Śledzie moczę około 2 godziny w zimnej wodzie, kroję na mniejsze kawałki.
- Cebulę i pieczarki kroję w plasterki, podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw (majeranek, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, cukier oraz vegeta).
- Kiedy cebula będzie prawie miękka, dodaję koncentrat rozrobiony z wodą, smażę często mieszając jeszcze około 5 minut.
- Czekam, aż zalewa ostygnie, zalewam śledzie, odstawiam do lodówki, aby się przegryzły.
Bardzo ciekawe danie :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko. :)
Usuń