środa, 10 grudnia 2014

ŚLEDZIE W OLEJU Z PIECZARKAMI














WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT 
(+ OKOŁO 2 GODZINY NAMOCZENIE ŚLEDZI)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6

Składniki:
  • 3 filety z matiasa,
  • 15 dag pieczarek,
  • duża cebula,
  • majeranek, 
  • pieprz,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • płaska łyżeczka cukru,
  • odrobina vegety,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • czubata łyżeczka koncentratu,
  • 1/3 szklanki wody.
Przygotowanie:
  • Śledzie moczę około 2 godziny w zimnej wodzie, kroję na mniejsze kawałki.
  • Cebulę i pieczarki kroję w plasterki, podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw (majeranek, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, cukier oraz vegeta).
  • Kiedy cebula będzie prawie miękka, dodaję koncentrat rozrobiony z wodą, smażę często mieszając jeszcze około 5 minut.
  • Czekam, aż zalewa ostygnie, zalewam śledzie, odstawiam do lodówki, aby się przegryzły.

2 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)