poniedziałek, 22 grudnia 2014

KAPUSTA Z SUSZONYMI GRZYBAMI I ŚLIWKAMI
















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6

Składniki:
  • 50 dag kapusty kiszonej,
  • średnia cebula,
  • 1/3 jabłka,
  • łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/2 łyżeczki kminku całego,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • łyżeczka cukru,
  • 20 g suszonych grzybów,
  • 1/2 szklanki bulionu (może być z kostki),
  • 100 g suszonych śliwek,
  • pęczek natki,
  • łyżka sosu sojowego.
Przygotowanie:
  • Grzyby zalewam dwoma szklankami gorącej wody, odstawiam pod przykryciem na 2-3 godziny. Odcedzam (nie wylewam wody), siekam.
  • Cebulę kroję w kostkę, podsmażam na maśle.
  • Jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach.
  • Śliwki siekam.
  • Kapustę płuczę, siekam, przekładam do garnka. Dodaję przyprawy: sól, pieprz, kminek, listek laurowy, ziele angielskie, cukier i sos sojowy. Wkładam grzyby, cebulę oraz jabłko. Zalewam wodą pozostałą z grzybów i bulionem. 
  • Po zagotowaniu, gotuję około 10 minut pod przykryciem, następnie kolejne 10 minut bez przykrywki, aby nadmiar wody wyparował.
  • Natkę siekam, dodaję do kapusty, mieszam, przykrywam i gotuję kolejne 10 minut.

4 komentarze:

  1. Na święta na pewno musi pojawić się na stole. Pycha.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam super wygląda :-) moje smaki :) Wesołych Świąt Madziu :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)