WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6
Składniki:
- 50 dag kapusty kiszonej,
- średnia cebula,
- 1/3 jabłka,
- łyżka masła,
- sól,
- pieprz,
- 1/2 łyżeczki kminku całego,
- 2 listki laurowe,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- łyżeczka cukru,
- 20 g suszonych grzybów,
- 1/2 szklanki bulionu (może być z kostki),
- 100 g suszonych śliwek,
- pęczek natki,
- łyżka sosu sojowego.
Przygotowanie:
- Grzyby zalewam dwoma szklankami gorącej wody, odstawiam pod przykryciem na 2-3 godziny. Odcedzam (nie wylewam wody), siekam.
- Cebulę kroję w kostkę, podsmażam na maśle.
- Jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach.
- Śliwki siekam.
- Kapustę płuczę, siekam, przekładam do garnka. Dodaję przyprawy: sól, pieprz, kminek, listek laurowy, ziele angielskie, cukier i sos sojowy. Wkładam grzyby, cebulę oraz jabłko. Zalewam wodą pozostałą z grzybów i bulionem.
- Po zagotowaniu, gotuję około 10 minut pod przykryciem, następnie kolejne 10 minut bez przykrywki, aby nadmiar wody wyparował.
- Natkę siekam, dodaję do kapusty, mieszam, przykrywam i gotuję kolejne 10 minut.
Na święta na pewno musi pojawić się na stole. Pycha.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Wyszła naprawdę pyszna. :)
UsuńMniam super wygląda :-) moje smaki :) Wesołych Świąt Madziu :-)
OdpowiedzUsuńMoje również. :) Wesołych Świąt Marzenko!. :)
Usuń