sobota, 27 grudnia 2014

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z OGÓRKIEM KISZONYM


















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4

Składniki:
  • 10 średnich ziemniaków, 
  • 3 większe ogórki kiszone,
  • średnia papryka czerwona,
  • jedna większa laska kiełbasy,
  • średnia cebula,
  • 520 g sosu spaghetti,
  • bazylia,
  • oregano,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz,
  • 20-30 dag tartego sera żółtego.
Przygotowanie:
  • Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie około 20-25 minut, kroję w grubsze plasterki.
  • Ogórki obieram, wraz z papryką, kiełbasą i cebulą kroję w kostkę. Podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem przypraw (bez soli).
  • Dodaję sos, dokładnie mieszam, chwilę razem gotuję. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
  • Na dnie naczynia żaroodpornego wykładam warstwę ziemniaków, wylewam połowę sosu, układam kolejną warstwę ziemniaków i wlewam pozostały sos. Całość posypuję startym serem żółtym.
  • Zapiekam 10 minut w 180 stopniach, a następnie kolejne 10 minut w 200 stopniach (do zarumienienia sera).

2 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)