WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-5
Składniki:
- mały por,
- 15 większych pieczarek,
- 4 małe plasterki szynki (opcjonalnie),
- około 15 dag tartego sera żółtego,
- kawałek czerwonej papryczki chili (można zastąpić przyprawą, ale lepiej użyć świeżej),
- 275 g ciasta francuskiego,
- łyżka śmietany,
- sól,
- tymianek,
- pietruszka suszona,
- łyżka masła.
Przygotowanie:
- Formę do tarty smaruję masłem, wykładam ciasto, nakłuwam widelcem na całej powierzchni. Następnie wkładam do piekarnika (180 stopni) i piekę około 20 minut (do lekkiego zarumienienia). Ciasto najlepiej obciążyć suchą fasolą lub czymś podobnym, aby nie podnosiło się podczas pieczenia.
- Pieczarki i pora kroję w plasterki, szynkę w paseczki, a chili siekam.
- Na maśle podsmażam pieczarki. Kiedy się przyrumienią dodaję pora z papryczką, po chwili wrzucam szynkę. Doprawiam do smaku solą i sporą ilością tymianku. Dodaję śmietanę, mieszam. Zdejmuję z ognia, ponownie mieszam z 1/4 tartego sera.
- Farsz wykładam na ciasto, posypuję pozostałym serem i pietruszką. Piekę przez kolejne 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)