czwartek, 19 marca 2015

TARTA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Z PIECZARKAMI I POREM




















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-5

Składniki:
  • mały por,
  • 15 większych pieczarek,
  • 4 małe plasterki szynki (opcjonalnie),
  • około 15 dag tartego sera żółtego,
  • kawałek czerwonej papryczki chili (można zastąpić przyprawą, ale lepiej użyć świeżej),
  • 275 g ciasta francuskiego,
  • łyżka śmietany,
  • sól,
  • tymianek,
  • pietruszka suszona,
  • łyżka masła.




















Przygotowanie:
  • Formę do tarty smaruję masłem, wykładam ciasto, nakłuwam widelcem na całej powierzchni. Następnie wkładam do piekarnika (180 stopni) i piekę około 20 minut (do lekkiego zarumienienia). Ciasto najlepiej obciążyć suchą fasolą lub czymś podobnym, aby nie podnosiło się podczas pieczenia.
  • Pieczarki i pora kroję w plasterki, szynkę w paseczki, a chili siekam.
  • Na maśle podsmażam pieczarki. Kiedy się przyrumienią dodaję pora z papryczką, po chwili wrzucam szynkę. Doprawiam do smaku solą i sporą ilością tymianku. Dodaję śmietanę, mieszam. Zdejmuję z ognia, ponownie mieszam z 1/4 tartego sera.
  • Farsz wykładam na ciasto, posypuję pozostałym serem i pietruszką. Piekę przez kolejne 15-20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)