WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6
Składniki:
- 500 g selera naciowego,
- 3 małe marchewki,
- 5 średnich ziemniaków,
- mała cebula,
- duży por,
- średnia pietruszka,
- około 1,2 l wody,
- mały jogurt naturalny,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 2 listki laurowe,
- curry,
- tymianek,
- sól,
- pieprz,
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 1/2 pęczka pietruszki i szczypiorku,
- łyżka masła.
Przygotowanie:
- Warzywa obieram. Pora, selera i pietruszkę kroję na kawałki, podsmażam na maśle z dodatkiem soli.
- Do garnka wkładam ziemniaki i marchewkę, dodaję podsmażone warzywa, zalewam wodą. Gotuję około 30 minut z dodatkiem ziela angielskiego, listków laurowych, soli i pieprzu.
- Z garnka wyjmuję ziemniaki oraz marchewkę, kroję w kostkę. Resztę składników miksuję.
- Jogurt hartuję odrobiną zupy, dokładnie mieszam, dodaję do garnka wraz z tymiankiem, curry i pokrojonymi warzywami. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem.
- Pietruszkę i szczypiorek siekam, trochę odkładam, resztę dodaję do zupy wraz z pokrojonymi jajkami, mieszam.
- Zupę przelewam do talerzy, posypuję pozostałą zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)