wtorek, 24 marca 2015

ZUPA Z SELERA NACIOWEGO I PORA





















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6

Składniki:
  • 500 g selera naciowego,
  • 3 małe marchewki,
  • 5 średnich ziemniaków,
  • mała cebula,
  • duży por,
  • średnia pietruszka,
  • około 1,2 l wody,
  • mały jogurt naturalny,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • curry,
  • tymianek,
  • sól,
  • pieprz,
  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1/2 pęczka pietruszki i szczypiorku,
  • łyżka masła.
Przygotowanie:
  • Warzywa obieram. Pora, selera i pietruszkę kroję na kawałki, podsmażam na maśle z dodatkiem soli.
  • Do garnka wkładam ziemniaki i marchewkę, dodaję podsmażone warzywa, zalewam wodą. Gotuję około 30 minut z dodatkiem ziela angielskiego, listków laurowych, soli i pieprzu.
  • Z garnka wyjmuję ziemniaki oraz marchewkę, kroję w kostkę. Resztę składników miksuję.
  • Jogurt hartuję odrobiną zupy, dokładnie mieszam, dodaję do garnka wraz z tymiankiem, curry i pokrojonymi warzywami. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem.
  • Pietruszkę i szczypiorek siekam, trochę odkładam, resztę dodaję do zupy wraz z pokrojonymi jajkami, mieszam.
  • Zupę przelewam do talerzy, posypuję pozostałą zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)